Orașul din România în care sunt cele mai mai facturi la căldură. Cum s-a ajuns în această situație
S-a aflat care este orașul din România în care sunt cele mai mai facturi la căldură. România este speriată de facturile mari care vor veni odată cu anotimpul rece și are și de ce, întrucât facturile de anul acesta nu au fost niciodată la acest nivel. Cum s-a ajuns în această situație, vedeți în rândurile de mai jos.
Cei mai oropsiți români în iarna 2022-2023. Care este orașul cu cele mai mari prețuri la facturile de căldură
În iarna 2022-2023, gigacaloria va aduce preţuri uriașe la apă caldă şi căldură dacă subvenţiile de la stat nu vor mai fi acordate. Astfel, românii care sunt racordați la sistemul centralizat ar putea scoate din buzunar între două sute şi o mie de lei pe lună, la iarnă. Cei care nu vor face față noilor facturi spun că deja au pregătite căciulile și papucii de casă îmblăniți.
Cei mai oropsiți români și în această iarnă vor fi cei din Constanța, care este campioana facturilor mari la căldură. Administratorii de bloc aşteaptă un preţ al gigacaloriei de peste o mie de lei, în contextul în care aici energia termică este cea mai scumpă din ţară, iar subvenţia de la Primărie este limitată.
Facturile de căldură în Constanța se dublează
„În ianuarie 2022, un apartament de 41 mp a plătit 490 de lei pentru încălzire. Pentru următorul sezon acest preţ va fi dublu sau poate chiar mai mult. Preţul real al gigacaloriei la Constanţa va fi undeva la 1.700 – 1.900 de lei. Cu subvenţia de la Primărie, probabil că va fi puţin peste 1.000 de lei”, a declarat Radu-Liviu Anghel, administrator condominii.
Constănțenii, pregătiți pentru ce este mai rău
Constănțenii cuinosc situația și spun că sunt pregătiți sufletește pentru ce se va întîmpla în scurt timp.
„O să rămânem în datorii și na. Mai oprim un calorifer. Punem căciula în cap. Ce să chivernisim, ce să strângem? Strângem şurubul. Ne cumpărăm lămpi de gaz…”, spus locuitorii Constanței.
Facturi mărite și în București
Și bucureștenii vor avea facturi mai mari în acest an, prețul gigacaloriei urmând să crească pentru prima dată în ultimii 10 ani. Creșterea va fi de 100 de lei.
Pe de altă parte, locuitorii din Cluj se pare că vor scăpa mai ieftin în această iarnă, asta dacă societatea de termoficare nu va majora tarifele odată cu venirea antimpului rece. La aceste preţuri ale gigacaloriei, românii vor plăti, lunar, între 200 şi 700 de lei pentru apă caldă şi căldură. Potrivit datelor ANRE, în toată ţara ar mai fi 1,1 milioane de apartamente racordate la sistemul centralizat de căldură.