Orașul din România în care s-au înregistrat aproape 60 de grade la soare. Ce pericol ne pândește

Orașul din România în care s-au înregistrat aproape 60 de grade la soare. Ce pericol ne pândește
Orașul din România în care s-au înregistrat aproape 60 de grade la soare. Ce pericol ne pândește

După câteva săptămânia în care în România a plouat și meteorologii au emis coduri galbene și portocalii de ploi torențiale și vijelii, acum pare că, în sfârșit, a venit vara.

Orașul din România în care s-au înregistrat aproape 60 de grade la soare

Cu toate acestea, temperaturile sunt alarmante, după ce într-un oraș din România au fost înregistrate aproape 60 de grade Celsius, adică o valoare de-a dreptul periculoasă.

O asociație din Arad a constatat că pe suprafețele instalațiilor de joacă din parcurile pentru copii unde nu există copaci temperatura atinge până la 60 de grade. Alte teste au indicat valori similare pe spațiile cu beton sau asfalt din cartiere de blocuri.

Ladislau Szoke, unul dintre reprezentanții Asociației Pro Urbe Arad, a declarat că „ceea ce se întâmplă în cartierele de blocuri este un fenomen tipic de insulă termică urbană, unde temperatura este mult mai mare decât temperatura mediului ambiant”.

El mai spune că temperaturile din orașe se referă la măsurători făcute în afara acestora. În cartiere, valorile ajung până la 45 de grade.

„Ce auzim la ştiri, temperaturile din unele oraşe, este vorba de temperaturi măsurate în afara oraşului şi deasupra unor suprafeţe înierbate. Dacă în oraş se spune că sunt 38 de grade Celsius, în cartiere foarte probabil sunt peste 45 de grade Celsius”, a spus Ladislau Szoke.

Testele au fost făcute în jurul orei 12:00, iar asfaltul avea 51 de grade, asta în timp ce pe iarbă temperatura la soare era de 38 de grade, iar iarba de la umbră avea 27 de grade.

Cod roșu de caniculă în 7 județe

Toboganele, leagănele și alte suprafețe de la locurile de joacă pentru copii avea temperaturi între 57 și 60 de grade, însă la amiază ele pot crește, spun reprezentanții asociației.

Pentru ca temperaturile pe suprafețe să nu atingă valori periculoase, parcurile și locurile de joac pentru copii, dar și cartierele de blocuri, ar trebui să aibă mai multe zone cu pomi, pentru ca disconfortul pe timpul verii să fie mai mic.

ANM a emis miercuri cod roșu de canicaulă, valabil joi și vineri în Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș.

În aceste județe vor fi temperaturi maxime extreme cuprinse între 39 și 41 de grade, iar în nord-vest între 35 și 28 de grade.

Autoritățile recomandă ca deplasările să fie făcute la primele ore ale dimineții sau seara, prin zone umbrite și îndeamnă cetățenii să evite aglomerațiile.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI