23 aug. 2024 | 13:28

Orașul din România în care prețurile au explodat. Oamenii se plâng că trăiesc la limită: “Cu 3000 de lei pe lună o duci rău”. Nu este vorba despre București

Social
Orașul din România în care prețurile au explodat. Oamenii se plâng că trăiesc la limită: “Cu 3000 de lei pe lună o duci rău”. Nu este vorba despre București
Orasul din Romania in care preturile au explodat

Un oraș din România, cunoscut pentru dezvoltarea sa rapidă și salariile competitive, se confruntă cu o problemă gravă: costul ridicat al vieții. Deși acesta apare adesea în topurile naționale pentru cele mai mari salarii, realitatea este diferită pentru mulți locuitori, care luptă să supraviețuiască în contextul unor prețuri explozive.

Orașul din România în care prețurile au luat-o razna

Orașul Cluj-Napoca se mândrește cu unele dintre cele mai mari salarii medii din România. Cu toate astea, mulți locuitori simt că situația lor financiară este mult sub cea prezentată în statistici.

Lefurile mai mici decât media și prețurile exorbitante la locuințe, produse alimentare și servicii fac viața dificilă pentru cei care nu se bucură de venituri mari.

Recent, un clujean a stârnit discuții aprinse pe un forum local, întrebând cum reușesc oamenii să se descurce cu salariul minim pe economie într-un oraș unde costul vieții crește constant. Aceasta a atras atenția multora, dezvăluind frustrările celor care trăiesc la limita subzistenței într-un oraș considerat de elită.

Locuitul în Cluj-Napoca, un lux pentru mulți

În Cluj, o tânără a explicat cum reușește să se întrețină, dar nu fără ajutor extern. Cu alimente trimise de la bunicii de la țară și ajutor financiar ocazional, ea reușește să facă față cheltuielilor zilnice.

”E greu și frustrant chiar și pentru cei care mai primesc ajutor – produse de la țară de la bunici ori chiar bani, uneori (cum e și cazul meu). Zic frustrant pentru că am terminat o facultate grea și am o meserie unde chiar pun pasiune.

Ai nevoie de dentist/ fizioterapeut/ kinetoterapeut etc… e rău. 1000 lei un abonament pentru 10 zile la fizioterapie, cam acolo sunt prețurile. Îmi pot doar imagina ce dificil este pentru mulți dintre oameni.”, a povestit tânăra.

Un alt locuitor a subliniat că, deși câștigă 3000 de lei pe lună, viața este departe de a fi ușoară. Cheltuielile zilnice sunt atât de mari încât micile plăceri, precum o cafea sau o înghețată, devin un lux.

Pentru mulți, ideea de a economisi bani este o provocare uriașă, iar supraviețuirea implică renunțarea la multe din bucuriile simple ale vieții.

”Cu 3000 de lei e rău. Se poate, dar la modul în care lucruri pe care o’data le considerai o plăcere mică pe care ți-o iei din cand in cand devine un lux, prețul căruia trebuie bine calculat înainte de a te bucura de el.

Lucruri gen: o cafea la Meron, o înghețată de 12-15 lei, etc. Bine, eu țin mult și la ideea de a pune bani deoparte, deci poate iau măsuri care par tâmpite pentru mulți.”, a explicat acesta.

Citește și Cel mai scump oraș din lume se află în Europa. Prețurile sunt mai mari decât în New York!

Tinerii și pensionarii, cei mai afectați

Mulți tineri se bazează pe sprijinul părinților pentru a face față costurilor ridicate din Cluj. Un tânăr freelancer a menționat că nu reușește să câștige suficient pentru a-și acoperi cheltuielile și că este susținut financiar de familie. Aceasta este o realitate comună pentru mulți dintre cei care abia încep o carieră sau care au salarii mici.

”Eu am nevoie de vreo 2800 de lei ca să trăiesc la limita. Nu reușesc să câștig încă banii ăia pentru că sunt la început cu freelancing-ul și mă susțin ai mei. Cam ăsta e secretul pentru mulți.”, a comentat tânărul.

Situația este și mai gravă pentru pensionari. Un internaut a atras atenția asupra condițiilor precare în care trăiesc persoanele vârstnice cu pensii mici.

”Mama mea are o pensie de 1600 de lei după 25 de ani la hidroconstrucția. Vă dați seama ce standard de viață au unii pensionari în orașul nostru mult iubit…”, a precizat acesta.

Citește și Stațiunea din România unde prețurile au scăzut. O masă costă doar 28 de lei!

Digisport.ro
Cristiano Ronaldo, făcut praf de o legendă după ce a ajuns la 900 de goluri: "N-are nicio treabă cu fotbalul!"
Stirile PROTV
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Criză de locuințe în București. Cât ar putea crește prețurile
Spynews.ro
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
PRO TV
Cel mai frumos cuplu latino, apariție de senzație pe covorul roșu! Penelope Cruz și Javier Bardem, imaginea perfecțiunii
Adevarul
Imagini înfricoșătoare. Cum ar arăta un atac nuclear asupra celui mai mare oraș din Europa Occidentală. Simularea care ne dă fiori
BZI.ro
Andreea Bălan, într-o rochie transparentă complet! Fanii au rămas uimiți de ținuta îndrăzneață
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Povestea de dragoste neștiută dintre Ilinca Vandici și Alin Cocoș: au fost împreună doi ani, însă ea a fost părăsită: „S-a despărțit de mine. Mi-a spus...”
Parteneri
Se schimba data PASTELUI? Crestinatatea se pregateste pentru un moment istoric
Redactia.ro
Țara în care femeile trăiesc peste 100 de ani. Ce mănâncă mereu și care e secretul longevității
Click.ro
„Canibalul din Volgograd” s-a întors acasă, după ce a luptat în Ucraina. Cazul lui a zguduit societatea rusă acum un deceniu
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Vești uimitoare de la ANM. Vara revine în România
EVZ.ro
Marian Mexicanu și Ana, primele declarații după ce s-a căsătorit și și-a botezat fiica! Cele mai frumoase imagini de la eveniment: ”Nu am cuvinte, sunt un om împlinit”
Spynews
Când trecem la cărțile de identitate electronice? 5,5 milioane de români trebuie să schimbe buletinul
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Se oferă RECOMPENSĂ pe CAPUL lui TRUMP. Planul secret, descoperit într-o SCRISOARE
Mediaflux
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro