Orașul din România în care combustibilul este mai ieftin. Șoferii vin aici pentru plinuri
Să călătorești prin lume, este cea mai frumoasă experiență pe care cineva ar putea să o aibă. Dar, un mare impediment, în a ne pune în aplicare planurile turistice, este combustibilul. Și uite așa, suntem într-o permanentă căutare de combustibil ieftin, și iată că a apărut o altă formă de turism, cunoscută sub numele de turism pentru combustibil. Fenomenul a luat amploare în România, după ce s-a flat că în micuțul oraș Câmpulung Muscel există cel mai ieftin combustibil. Prețurile pentru benzina și motorina vândute aici este mult mai mic decât în restul țării.
Prețurile mari la combustibil crează probleme românilor
Cum era anticipat și de așteptat, odată cu pandemia a venit și criza economică, explozia prețurilor și devalorizarea leului. De la finele anului trecut, prețurile la combustibili, fie că vorbim de benzina de zi cu zi, fie motorină, au resimțit din plin criza mondială, astfel că prețurile au crescut vertiginos.
Devalorizarea leului a făcut imposibil pentru românii cu salarii mici spre medii să mai poată susține o cheltuială de acest gen, în sensul unui plin de rezervor. Cererea europeană de carburanți rutieri ar trebui să își revină și mai mult în 2022, pe măsură ce efectele pandemiei asupra mobilității se vor diminua, spun analizele. Schimbările structurale permanente ale producției și stocurile reduse din primăvară ar putea să se combine pentru a avea un an excepțional, spun analiștii. Dar, benzina și motorina tot scumpe sunt, și se pare că vor mai crește.
„Turismul pentru combustibil”, noul trend în România
Așa că, în disperare de cauză, unii s-au reorientat, au căutat, și au descoperit că în micuțul oraș Câmpulung Muscel există benzina și motorina cea mai ieftină. Conform publicației locale, „Ziarul din Muscel”, aici în weekend cel puțin, prețurile la benzina și motorina din stațiile de alimentare din oraș sunt mult mai ieftine.
Șoferii cumpără de aici benzina și motorina cu aproximativ 25 până la 35 de bani pe litru mai ieftin, decât în alte orașe din țară. Deși pare ireal, realitatea este că un șofer poate face o economie, la un rezervor de 50 de litri, de aproximativ 50-60 de lei, dacă decid să meargă în Câmpulung Muscel și să-și facă plinul de benzină, sau motorină.
Benzina și motorina, mai scumpe și în 2022
Benzina a înregistrat performanțe mai bune în 2021, deoarece cererea de combustibil rutier a revenit sau a depășit nivelurile de dinaintea pandemiei mai devreme decât se aștepta, și a beneficiat de trecerea la vehiculele private în detrimentul transportului public atunci când cazurile s-au reaprins.
Prețurile la pompă au atins niveluri record în Europa și în SUA în toamnă și, într-un beneficiu pentru producători, la fel au făcut și crăpăturile. Prima noțională a benzinei Eurobob oxy față de North Sea Dated a fost în medie de 9,45 dolari/bl în 2021, cea mai mare din 2017 încoace. Pentru prima dată în istorie, benzina a depășit alți combustibili pentru transport, având o primă medie de 1,07 dolari/bl față de motorină și de 2,91 dolari/bl peste jet fuel în 2021.
Benzina a depășit alți combustibili pentru transport
O criză de aprovizionare cauzată de lipsa de barje disponibile în hub-ul comercial Amsterdam-Rotterdam-Anvers (ARA) explică creșterea bruscă a prețurilor la benzină și a fisurilor din toamna anului 2021 și este emblematică pentru problemele cauzate de constrângerile lanțului de aprovizionare global și de costurile ridicate ale energiei.
Tarifele de transport cu barja în ARA au crescut de peste patru ori în acest an, iar costul de funcționare a unei rafinării a crescut exponențial după ce prețurile la gazele naturale au atins niveluri record. Acest lucru înseamnă că oferta va rămâne constrânsă și în acest an, pe lângă capacitatea de distilare a țițeiului de aproape 900.000 b/d închisă permanent sau prevăzută pentru închidere de la începutul pandemiei.
În același timp, cererea ar trebui să își continue redresarea solidă. Consumul de benzină a depășit nivelurile de dinaintea pandemiei în multe țări europene în vara anului 2021, în condițiile în care călătoriile internaționale sunt încă restricționate.