Orașul din România în care certificatul verde este obligatoriu. Ce restricții au nevaccinații

Orașul din România în care certificatul verde este obligatoriu. Ce restricții au nevaccinații
Orașul din România în care certificatul verde este obligatoriu. Ce restricții au nevaccinații

Timișoara a devenit primul municipiu din România în care certificatul verde este obligatoriu. Decizia a fost luată după ce ieri, numărul infectărilor a trecut de 3 la mia de locuitori.

Primul oraș în care certificatul verde a devenit obligatoriu

Duminică, în Timișoara, pragul de infectare cu coronavirus a depășit 3 la mia de locuitori. În total, doar ieri, au fost raportate 300 de cazuri noi. Dintre acestea, 49 sunt copii. Creșterea mare a numărul îmbolnăvirilor din ultimele zile a dus la creșterea incidenței a cazurilor până la 3,18.

Acest lucru a adus Timișoara într-un nou scenariu de măsuri menite să oprească răspândirea bolii. Prin urmare, începând de azi, intră în vigoare solicitarea certificatului verde. De asemenea, tot în cursul zilei de astăzi, va avea loc întrunirea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Timiș, urmând să fie impuse noile restricții.

Începând de luni, 20.09, certificatul verde devine obligatoriu la intrarea în restaurante, la nunți sau la activități în spații închise, doar în localitățile în care rata de infectare este cuprinsă între 3 și 6 persoane la mia de locuitori.

Vineri, utilizarea documentului a fost aprobată de Guvern. Totodată, hotărârea a fost publicată și în Monitorul Oficial. Începând de astăzi, documentul va fi folosit în localitățile sau județele în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori sau mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori.

Cum se obține și ce trebuie să știm

Începând de luni, certificatul verde va fi obligatoriu la nunți, în restaurante și activități în spații închise. Guvernul Cîțu a adoptat noi măsuri pentru desfășurarea unor activități în condiții de siguranță sanitară în timpul pandemiei coronavirus.

În cazul în care într-o localitate incidența este între 3 și 6 la mia de locuitori, petrecerile de la botezuri și nunți pot fi organizate în spatii închise, însă doar cu invitații vaccinați, testați sau trecuți prin boală, cu ajutorul certificatului verde.

În localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mie, noile norme prevăd că activitățile sunt permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane: vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Totodată, potrivit comunicatului de presă al Guvernului, prezentarea actelor de mai sus nu se aplică în cazul copiilor sub 6 ani.