Orașul din România în care casele s-au scumpit cu peste 20% în ultimii trei ani, iar interesul pentru achiziția de vile s-a majorat cu peste 50% în 2020

Orașul din România în care casele s-au scumpit cu peste 20% în ultimii trei ani, iar interesul pentru achiziția de vile s-a majorat cu peste 50% în 2020
Case mai scumpe cu 20% în ultimii trei ani

Interesul în achiziționarea de vile și case s-a majorat, față de anul trecut, cu aproximativ 50%. În unele orașe, datorită cererii mari, casele s-au scumpit destul de mult. Acest lucru predomină în zonele cu potențial turistic. Am putea lua exemple județe precum Brașov și Prahova. Aici, românii preferă să cumpere case în loc de apartamente.

Prețuri tot mai mari pentru case

În urma izolării de anul trecut, pe fondul răspândirii noului coronavirus, românii și-au dorit din ce în ce mai mult timp în aer liber în imediata proximitate a propriei locuințe. Acest lucru a dus la o majorare a cererii pe segmentul terenurilor și caselor. Însă, cât de mult au crescut prețurile cu adevărat? Potrivit datelor, genul acesta de proprietăți s-au apreciat, în special în ultimii trei ani.

În marile centre regionale ale țării, prețurile caselor și terenurilor au crescut cu peste 20% în ultimii trei ani. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Cluj-Napoca, unde prețurile au crescut cu peste 30%. Pe locul doi se situează județul Iași, cu 28%. Pe următoarele locuri de situează Constanța cu +25%, Brașov, zonă turistică, cu +21%, București cu +17% și Timișoara cu +10%.

„Deși segmentul majoritar de căutări în principalele șase județe îl reprezintă apartamentele, totuși, începând cu luna aprilie a anului trecut, s-a evidențiat în mod clar interesul crescut pentru achiziția de case și terenuri pentru construcții, atât în zonele periurbane ale marilor orașe, cât și în zonele cu potențial turistic. În București și județul Ilfov, în lunile în care interesul general pentru achiziția de apartamente era în scădere, tot mai mulți cumpărători căutau apartamente cu grădină la parterul blocurilor. În mod similar, în județele Prahova și Brașov, zone cu potențial turistic, s-au înregistrat creșteri cu peste 50% ale cererii pentru achiziția de case și terenuri. Această tendință s-a păstrat până la sfârșitul anului, deși condițiile sanitare s-au îmbunătățit treptat, ceea ce înseamnă că preferințele se vor menține și în perioada următoare.”, a declarat Dorel Niță, coordonatorul „Analize Imobiliare”.

Case din ce în ce mai scumpe

Putem lua ca și exemplu casele și vilele din Cluj-Napoca. La începutul anului 2018, prețul pentru metrul pătrat era de 1.263 de euro, în anul curent, 2021, prețul pentru metrul pătrat a ajuns la 1.638 de euro. În Iași, o asemenea unitate locativă costă 917 euro pe metrul pătrat, comparativ cu anul 2018 când prețul era de 709 euro.

Din aceeași perioadă putem lua ca și exemplu orașul Constanța. Aici, pretențiile vânzătorilor au crescut de la 993 euro la 1.238 de euro pe metru pătrat în doar trei ani. În Brașov, prețurile au crescut de la 934 de euro la 1.133 euro pe metru pătrat. În capitală, acum trei ani, metru pătrat era 1.500 de euro, în momentul de față costă 1.500 de euro. În acest clasament se află și Timișoara. În 2018, prețul pe metru pătrat era de 1.000 de euro, trei ani mai târziu, prețul pe metru pătrat este de 1.099 euro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI