Orașul din România cu cel mai mare impozit pe clădiri din țară. Antreprenorii s-au revoltat

de: Ana Chivu
10 09. 2021

Care este orașul din România care are cel mai mare impozit pe clădiri? Acesta este cel mai scump din întreaga țară. Antreprenorii s-au revoltat în urma celor menționate. Ce spun afaceriștii și care sunt cerințele lor?

Antreprenorii sunt revoltați: orașul din România cu cel mai mare impozit pe clădiri

Oamenii de afaceri dintr-un oraș superb al țării noastre sunt revoltați în urma sumelor uriașe din dreptul impozitelor pe clădiri. Concret, este vorba despre Timișoara. Antreprenorii sunt scandalizați și cer scăderea impozitului.

Taxa de aici este chiar de două ori mai mare decât în Cluj-Napoca. Ovidiu Șandor este unul din cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din țară și spune că taxele sunt mai mari cu până la 80% în Timișoara față de Cluj-Napoca, Brașov sau Oradea. Cifrele sunt nejustificate și blochează dezvoltarea Timișoarei, mai susține afaceristul.

„Dacă ne uităm la randamentul care un spațiu comercial îl poate produce prin închiriere, care este undeva între 7 și 10%, dacă luăm o medie de 8%, înseamnă că Primăria, prin cei 2%, colectează un sfert din chiria anuală pe care o generează un astfel de spațiu, înseamnă că în 50 de ani mai plătim o dată valoarea spațiilor cu destinație nerezidențială, către Primărie”, a spus pentru Aleph News, Ovidiu Șandor.

„Nu ai cum, cu aceste taxe, care cresc din toate părțile”

Antreprenorii din domeniul HoReCa sunt și ei revoltați pentru că acest sector încă este grav afectat de pandemia de coronavirus. Corina Macri are un hotel și un restaurant.

Ambele afaceri ale sale sunt mai mult închise de aproximativ doi ani. Aceasta a afirmat că îi este imposibil să-și desfășoare activitatea. De asemenea, ea a mai subliniat și că taxele cresc din toate părțile și au venit ca o avalanșă de neoprit pentru afaceriști și nu numai.

„Nu ai cum să-ți desfășori activitatea, decât dacă trișezi undeva. Nu ai cum, cu aceste taxe, care cresc din toate părțile, care au venit ca o avalanșă peste noi. Mai ales că nu știe nimeni ce se va întâmpla peste iarnă.

Chiar sunt discuții că s-au închis localități din jurul Timișoarei, probabil urmează și Timișoara. Cu ce vom putea plăti noi aceste taxe?”, a detaliat aceasta pentru sursa citată.

  • Impozite pe clădiri nerezidențiale din România

Cluj – Napoca – 1%/an;
Oradea – 1,15%/an;
Sibiu – 1,5%/an;
București – 1,5 %/an;
Timișoara – 1,95%/an.

Detalii despre sistemul fiscal din România

Sistemul fiscal român cuprinde totalitatea accizelor, impozitelor, taxelor plătite de către persoanele fizice sau juridice române.

  • Caracteristici:

1. au caracter obligatoriu, ceea ce presupune ca toate persoanele fizice și/sau juridice care realizează venituri dintr-o anumită sursă sau posedă un anumit gen de avere să participe prin impozite la constituirea fondurilor generale ale statului;
2. sunt plăți către stat cu titlu definitiv și nerambursabil, în sensul că odată făcute, ele sunt utilizate numai la finanțarea unor acțiuni și obiective necesare membrilor societății;
3. sunt o prelevare fără contracompensație sau fără vreun echivalent direct și imediat din partea statului în favoarea contribuabilului.