Indiferent de ce colț al României ai alege să vizitezi, totul este încărcat de istorie, cu locuri speciale și chiar unice. Printre acestea se numără și oraşul din România considerat de străini o bijuterie neştiută. Așa că uită de Sibiu, Braşov sau Oradea, și porneste alături de noi, virtual cel puțin, în călătoria spre acest loc plin de istorie.
Pentru că tot vom avea parte de o minivacanță mai lungă, poate ar fi momentul să îți propui să vizitezi mai multe locuri din România, unele dintre ele în care nu ai ajuns până acum. În acest context, îți propunem să încerci o vizită, momentant una virtuală, spre orașul din România considerat de străini o bijuterie neştiută.
Traseul ales este din Capitală, după cum v-ați dat seama, și se întinde pe 392 de kilometri, o distanță pe care o poți parcurge cu mașina în aproape 5 ore și 40 de minute, asta dacă nu ai cumva ghinionul să mai dai și peste ceva aglomerație.
Așadar, plecăm din București înspre estul țării, în Moldova, și după cele peste 5 ore de mers, și nu fără a uita cel puțin 7 obiective turistice de vizitat, și aici putem aminti câteva, și anume Muzeul Memorial Alexandru Vlahuță, Mânăstirea Dălhăuți, Mausoleul de la Mărășești, ajungem la locul din România considerat a fi o adevăată bijuterie.
Este imposibil să nu fi învățat la Istoria României, că aici a fost capitala Moldovei între anii 1564-1859, iar între 1916- și 1918 chiar capitala Regatului României, în timpul primei conflagrații mondiale.
Dacă nu v-ați dat seama, vă spunem că este vorba de orașul Iași, care are ca primă atestare istorică descoperită de arheologi prin cele 19 așezări, încă din secolul al IV-lea.
Astăzi, un important centru social și economic din Moldova, și cu o populați, la nivel local, de 271.692 locuitori, și metropolitană de 507.100 locuitori, Iașul este un loc plin de istorie, cu o diversă comunitate, clădiri și vestigii care ne aduc aminte de perioadele de glorie ale Regatului Moldovei din vreamea lui Ștefan cel Mare.
Iași este al doilea oraș ca mărime din țară și este spectaculos, cu un Palat al Culturii, care este, de asemenea, a doua cea mai mare clădire din România, după Palatul Parlamentului. Considerată capitala istorică a României, destul de multe muzee și o istorie lungă, deoarece a fost capitala Moldovei timp de secole.
Iașul este și un centru unviersitar extrem de important, cu 5 universități naționale mari și importante, zeci de mii de studenți, și tot aici companii mari precum Amazon, Continental, Delphi Diesel System, și Microsoft, își desfășoară activitatea, dar și multe cartiere cu clădiri care ne maia duc aminte și azi de perioada comunistă.
De altfel, este locul din România care i-a înnebunit pe 2 americani, despre care am mai scris cu altă ocazie, și care au descoperit bijuteria Moldovei. Cei doi aveau să spună despre Palatul Culturii că este „Incredibil de frumos”.
Este minunat întreg orașul, dar nu trebuie uitat orașul vechi și cartierul Copou dacă vrei un stil de viață vibrant cu parcuri mari, cafenele peste tot, etc.
În ultimii ani, deși cu administrații controversate, Iași s-a dezvoltat destul de bine și probabil că va fi al doilea oraș din România care va ajunge la 1 milion de locuitori după București.