Oraşul din România care se stinge uşor. Era foarte important pe vremea lui Ceauşescu, acum devine o ruină
Care este oraşul din România care se stinge uşor, din păcate. Orașul era foarte important pe vremea lui Nicolae Ceauşescu, însă acum devine o ruină. Locuitorii deplâng soarta urbei lor, care a ajuns de nerecunoscut.
Orașul din România care poate dispărea oricând. Locuitorii sunt dezamăgiți de ce s-a ales de localitatea lor
Locuitorii orașului Uricani, Hunedoara, deplâng soarta fostei așezări miniere, chiar dacă între timp s-a transformat într-o stațiune turistică.
Oamenii nu s-au împăcat cu ideea renunțării la minerit nici acum, chiar dacă orașul lor este una dintre cele mai spectaculoase locuri din România.
Uricani, declarat stațiune turistică
În vara anului 2021, când orașul Uricani din Hunedoara a fost declarat stațiune turistică de interes local, autoritățile localității miniere din Valea Jiului, Hunedoara, își puneau mari speranțe că situația fostei localități miniere se va schimba, că banii vor începe să vină aduși de turiști din toată țara, dar și din străinătate. Asta nu s-a întâmplat, astfel că localnicii sunt foarte dezamăgiți.
”În trei – patru ani, Uricaniul se va transforma dintr-un oraş cenuşiu, cum a fost după minerit, într-o adevărată staţiune. Va ajunge la circa 500 de locuri de cazare, vor fi amenajate zone noi de agrement, vor fi modernizate drumurile, cartierele – cu fonduri europene. Aici cade Retezatul pe noi, suntem la porţile lui, iar mulţi turişti preferă această zonă, mai izolată”, spunea Dănuț Buhăescu primarul orașului Uricani, aflat la al cincilea mandat.
Localnicii, complet nemulțumiți
În ciuda optimismului afișat de autorități, unii localnici, mulți dintre foștii mineri, deplâng soarta noii stațiuni din Valea Jiului.
”Am cinci copii și toți sunt plecați să muncească în afara României. Doi locuiesc în Paris acum. Mai vin în concedii și stau câte o lună aici, le place orașul unde și-au petrecut copilăria și tinerețea, dar îmi spun că nu ar mai veni să locuiască aici pentru că nu sunt locuri de muncă, de când s-au închis minele”, spune Aurel, un fost miner din Uricani.
În anii ’90, peste 3.000 de oameni lucrau în cele trei exploatări miniere ale orașului care număra atunci peste 10.000 de locuitori (Câmpul lui Neag, Valea de Brazi și Uricani).
Când au fost închise minele din Uricani
Alți localnici făceau naveta în orașele învecinate Lupeni și Vulcan, muncind tot în minerit sau se angajau la cariera de cuarț Șiglău (Uricani), ori la exploatările forestiere din valea Jiului de Vest, situate la poalele Munților Retezat și Vâlcan.
S-a ajuns aici pentru că minele de la Câmpu lui Neag și Valea de Brazi s-au închis în anii ’90, iar mina Uricani și-a încetat definitiv activitatea în anul 2017. Terenurile lor au fost ecologizate, însă câteva construcții ruinate le mai aduc aminte localnicilor de industria care a susținut orașul în secolul trecut.