26 ian. 2022 | 16:01

Orașul din România care se micșorează anual. Poate să dispară, care e explicația incredibilă

Social
Orașul din România care se micșorează anual. Poate să dispară, care e explicația incredibilă
Orașele sunt cheia creșterii economice a României

Într-un raport, realizat de Banca Mondială în septembrie 2021, se arată că 76% dintre români locuiesc într-un oraș sau într-o zonă suburbană. Aaceste zone generează 97% din producția economică a României. O urbanizare corectă nu este benefică doar pentru locuitorii din mediul urban și pentru creșterea economică a țării, sunt de părere secialiștii. Urbanizrea făcută corect este benefică și pentru restul de 24% din populație, care ar trebui să aibă acces egal la oportunitățile oferite de orașe. Vorbim aici de la transport rapid și de înaltă calitate, până la acces la educație, locuri de muncă, facilități de sănătate și diverse locuri pentru activități de agrement. Un alt document, din 2016, mai arată și faptul că sunt orașe, precum Mizil, care-și pierd din suprafața locuibilă, cu alte cuvinte se micșorează de la an la an.

Orașele sunt cheia creșterii economice a României

În același raport din 2021, Banca Mondială arată faptul că orașele sunt esențiale pentru creșterea economică a României, iar autoritățile publice joacă un rol cheie în dezvoltarea orașelor. Dar, evoluția din ultimii ani a scos la iveală mari probleme, când vine vorba de orașe, mai ales de cele mici. Aceleași date arată că, din păcate, România este o țară în curs de dezvoltare și una dintre țările sărace din Uniunea Europeană.

Acest lucru este evidențiat și prin involuția demografică, dar și prin așa-zisul fenomen de diminuare a suprafeței locuibile în anumite orașe din România. Un astfel de caz, este cazul orașului Mizil, din județul Prahova. Datele din 2016 arată că orașul Mizil a pierdut teritoriu în fiecare din ultimii 17 ani.

Orașul Mizil pierde teren de la an la an

Situat în județul Prahova, orașul Mizil este printre primele orașe, într-un top al zonelor cu mari pierderi ale suprafețelor, contorizate în hectare. Conform celor mai recente date, orașul a pierdut în ultimii 17 ani aproximativ 1.400 de hectare de teren.

În cadrul unui proiect al Băncii Mondiale cu Ministerul Muncii, din 2016, a fost dezvoltat un „Atlas al zonelor rurale marginalizate și al dezvoltării umane locale din România”, care reprezintă inițiativa de dezvoltare a unui instrument de identificare a satelor sărace și a comunităților rurale marginalizate.

În cadrul acestui document, apar date alarmante legate și despre micuțul oraș Mizil, din județul Prahova. De la pierderea de hectare de teren, și până la condițiile infrastructurii, toate sunt dovada faptului că aici deteriorarea nu este doar legată de diminuarea suprafețelor locuibile, dar și a factorului socio-economic. În cadrul acestui Atlas au fost prefigurate cel puțin patru aspecte sociale și de infrastructură importante ca factori de deterioare a zonei, după cum urmează:

1.zona de tip mahala,

2. zona de tip istorice centrale cu locuințe sociale,

3. zona cu lădiri ocupate abuziv,

4.structura infrastructurii a drumurilor.

Mai mult de jumătate din infrastructură este neasfaltată

Raportul a accentuat faptul că starea tehnică a drumurilor din orașul Mizil este critică, nefiind corespunzătoare standardelor de siguranță şi trafic. Mai mult de jumătate din infrastructura de drumuri de aici este neasfaltată, mare parte din sistemul rutier fiind fie pietruit, fie umplut cu balast sau amestec de pietriș. Raportul mai arată că, la nivel județean există discrepanțe considerabile, la nivel național.

Județul Vaslui are cea mai mare rată de marginalizare rurală din țară, aproape 23%, de aproape patru ori mai mare decât media națională.”, se arată în raportul realizat de Banca Mondială în 2016.

Cât despre orașul Mizil, este conluzia raportului, dar și a altor orașe în aceeași situație, este una singură, și anume investiții masive în infrastrucură și îmbunătățirea calității vieții celor care locuiesc în astfel de orașe mici, în Româna.

Parteneri
Cristina Cioran, din nou mamă. Vedeta a dezvăluit cine este tatăl viitorului copil al său
Redactia.ro
Singura gară din România care servește drept punct de frontieră pentru două țări! A fost inaugurată în 1870 și este inspirată după un palat din Viena
Click.ro
„Sper ca Allah se va răzbuna pe el”. Cum a primit vestea prăbușirii regimului Assad mama copilului a cărui moarte a declanșat războiul
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Ghinionul lovește ca un trăsnet o zodie! Ar putea să rămână fără bani chiar acum, pe final de an!
Unica.ro
Vom avea un scurt episod de iarnă adevărată. Perioada estimată de meteorologi
EVZ.ro
Andrei Rotaru de la Insula iubirii, imagine romantică alături de Cristina. Dovada că foștii concurenți se înțeleg din ce în ce mai bine după ultima împăcare
Spynews
De ce a fost blocat, de fapt, Călin Georgescu. S-a aflat ce urmează în România: Am câștigat ceva timp
Capital.ro
S-a iubit cu Florin Chilian, a dispărut din showbiz, a născut, iar acum e complet schimbată. Imagini rare cu soțul și fetița ei
Avantaje
Zi ISTORICĂ pentru ROMÂNIA! Se ia DECIZIA AȘTEPTATĂ de zeci de ANI
Mediaflux
Rețetă pentru prăjitura Alba ca Zăpada. Desertul ideal pentru perioada sărbătorilor
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rețeta Gabrielei Cristea de ruladă de bezea cu cremă de mascarpone și fructe de pădure: „Este un deliciu care se face ușor”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro