Orașul din România care rămâne fără tineri! De ce toți românii pleacă din el după terminarea liceului

Orașul din România care rămâne fără tineri.

Din cauză că nu au la dispoziție specializări de artă, teatru, administrație publică sau jurnalism, jumătate din tinerii care termină liceul părăsesc orașul, îndreptându-se spre alte orașe.

Orașul din România care rămâne fără tineri

Este vorba de Brașov, unde chiar primarul orașului, Allen Coliban spune că a simțit aceste lipsuri și vrea ca orașul să devină un centru universitar de top. În Brașov sunt 20,000 de studenți.

Potrivit Mediafax.ro, în județul Brașov termină liceul anual aproximativ 5,000 de elevi. Deși lipsesc unele specializări, dacă totuși vrei să studiezi la munte, doar aici găsești facultatea de sporturi montane, design de mobilier ori de medicină tradițională chineză.

Absolvenții de licee bune pleacă în alte orașe

Primarul ales al Brașovului, Allen Coliban spune că multe din problemele orașului sunt legate în mod direct de calitatea învățământului universitar. De asemenea, el susține că în urma unor discuții cu mai mulți brașoveni pe această temă, s-a ajuns la concluzia că, în Brașov ar trebui să se deschidă facultăți cu specializări solide.

„Când mi-am pus problema să candidez pentru primăria Brașov m-am gândit că ar fi bune studii aprofundate în ceea ce însemnă administrație publică, din păcate la Universitatea Transilvania nu am găsit master de administrație publică. Multe din problemele Brașovului sunt legate în mod direct de calitatea învățământului universitar. Absolvenții de licee bune pleacă să studieze în alte orașe, ne creează  o problemă demografică, o problemă la nivel de consum cultural.

Am discutat cu diverși brașoveni și au zis ar fi fain să avem academie de film și teatru, să avem specializări solide pe ce înseamnă urbanism și patrimoniu pentru că avem un centru istoric pe care va trebui cumva să îl integrăm într-un oraș modern. Faptul că s-a poziționat Clujul drept Silicon Valley de România nu ne mai lasă nouă spațiu să ne dezvoltăm.. eu nu cred că nu ne lasă spațiu , cred că dimpotrivă, este momentul să devenim ambițioși pe zona asta, poate inclusiv cu relocarea unor facultăți sau deschiderea unor facultăți de renume pe zona IT și industrii creative.

De ce pleacă tinerii din Brașov după terminarea liceului
De ce pleacă tinerii din Brașov după terminarea liceului.

Putem scoate lucrurile din amorțire în două feluri, prin colaborare, pentru că autoritatea locală poate să creeze infrastructură, poate să creeze catalizatori pentru dezvoltarea universității, dacă nu, putem să cerem și un context de competiție astfel încât să atragem la Brașov universități din alte părți care să își deschidă aici facultăți relevante și care să răspundă unei nevoi reale în piața forței de muncă”, a spus Allen Coliban potrivit sursei citate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI