În timp ce persoanele în vârstă din mediul rural se plâng de faptul că pensiile abia le ajung pentru a supraviețui, de la o lună la alta, iată că, pe de altă parte, există o localitate în România care oferă pensionarilor sume colosale de pest 24.000 de lei. Cine sunt norocoșii care primesc aceste venituri. Despre ce oraș este vorba.
Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului (OUG) 6/2009 privind pensia social minimă garantată, de la 1 ianuarie 2022, valoarea punctului de pensie a crescut de la 1.442 de lei la 1.586 de lei, iar pensia minima garantată a crescut de la 800 de lei la 1.000 de lei.
Cu toate acestea, foarte mulți vârstnici se plâng de faptul că trăiesc de pe o zi pe alta, din cauza pensiilor infime pe care le primesc de la stat, după zeci de ani de muncă. În schimb, diferențele prăpăstioase apar atunci când statul acordă venituri uriașe persoanelor privilegiate, care beneficiază de pensii speciale.
În orașul Constanța, potrivit presei locale, cele mai mare pensii acordate vârstnicilor pot ajunge la valori precum 18.537 lei, 22.035 lei sau chiar și 24.103 lei net. În schimb, cea mai mare pensie de asigurări sociale aparține unui locuitor din Agigea, ridicându-se la valoarea de 17.608 lei.
Top 3 pensii de asigurări sociale în județul Constanța:
Pensia minimă socială garantată în România a crescut de la 800 la 1.000 lei, începând din data de 1 ianuarie 2022. Conform legislației țării noastre, pensia minină este acordată persoanelor ce aparțin sistemului public de pensii.
Aceștia trebuie să aibă domiciliul în România, indiferent de data înscrierii la pensie, dacă nivelul cuantumului pensiei lor se situează sub nivelul pensiei sociale minime garantate, scriu cei de la Gândul.
Un lucru important de reținut este faptul că pensia socială minim garantată nu coincide cu ajutorul social primit de la stat, iar acesta nu se acordă persoanelor fără stagiu de cotizare.
Pensia minimă se acordă celor care îndeplinesc cumulativ condiţiile standard de înscriere la pensie, precum vârsta şi vechimea minimă prevazută de lege. Din calcul, cuantumul drepturilor iese mai mic decât pragul stabilit pentru pensia socială minim garantată.