Orașul din România care nu se află în Dobrogea, dar este la doar 5 metri deasupra nivelului mării. Sigur nu știai de el

de: Ștefan R. Apostol
24 11. 2022

Creșterea nivelului mărilor o mare problemă globală! Conform unor studii recente, se preconizează că mările vor crește cu un metru până în 2050. Fenomenul se va întâmpla, indiferent de cât de mult vor putea fi reduse emisiile globale de carbon. De ce se întâmplă acest lucru și ce putem face, este una din marile probleme ale acestui secol. În România, conform unor date recente, există cel puțin trei orașe cu puțin peste nivelul mării. Unul dintre ele este la doar 5 metri deasupra nivelului mării.

Creșterea nivelului mărilor și pericolele asupra orașelor

Pe măsură ce oamenii continuă să arunce în atmosferă gaze cu efect de seră, oceanele au temperat efectul. Mările lumii au absorbit mai mult de 90% din căldura produsă de aceste gaze, spun cercetătorii de mediu, accentuând creșterea nivelului mărilor.

Acest lucru, din păcate, își pune amprenta asupra oceanelor noastre și pe creșterea nivelului mărilor. Datele arată că în anul 2021 s-a stabilit un nou record pentru încălzirea oceanelor.

Creșterea nivelului mărilor este unul dintre aceste efecte ale schimbărilor climatice. Nivelul mediu al mărilor s-a umflat cu aproximativ 23 cm din 1880, cu aproximativ trei dintre acești inci câștigați în ultimii 25 de ani.

În fiecare an, creșterea nivelului mărilor este cu 3,2 mm. Noi cercetări publicate la 15 februarie 2022 arată că creșterea nivelului mărilorse accelerează și se preconizează că va crește cu un metru până în 2050.

Acest lucru se traduce printr creșterea nivelului mărilor în următorii 30 de ani la fel de mare ca cea care a avut loc în ultimul secol, potrivit celor mai recente date tehnice ale Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice, care actualizează proiecțiile din 2017 cu cele mai precise estimări de până acum.

Rick Spinrad, administratorul NOAA, a calificat constatările ca fiind istorice și a avertizat că creșterea nivelului mărilor preconizată va avea loc oricum, chiar dacă emisiile de carbon vor fi reduse drastic.

În Statele Unite, populațiile cele mai vulnerabile trăiesc pe coasta de est și pe coasta Golfului, unde se preconizează că inundațiile dăunătoare vor avea loc de 10 ori mai des în 2050 decât în prezent.

Orașul din România care este la doar 5 metri deasupra nivelului mării

În România, conform datelor specialiștilor, sunt cel puțin trei orașe care sunt puțin deasupra nivelului mării. Din aceste trei aflăm de orașul din România care este la doar 5 metri deasupra nivelului mării.

Este vorba de Oltenița, situat în județul Călărași, cu aproximativ 25.000 de locuitori. Conform specialiștilor, orașul, care este și port la Dunăre, este la doar 5 metri deasupra nivelului mării, ceea ce ar putea reprezenta un potențial pericol, în cazul unor creșteri masive ale nivelului Dunării și chiar al Mării Negre.

Celelalte două orașe se află în județele Tulcea și Constanța, și anume Sulina, respectiv Eforie. Datele arată că amândouă se situează cu foarte puțini metri deasupra nivelului mării.

Concluzie și un semn de întrebare privind creșterea nivelului mărilor

Dacă s-ar topi toată gheața care există în prezent pe Pământ sub formă de ghețari, creșterea nivelului mărilor ar ajunge la 65 de metri. Acest lucru ar putea face ca state întregi și chiar unele țări să dispară sub valuri, din Florida până în Bangladesh.

Acesta nu este un scenariu pe care oamenii de știință îl consideră probabil. Ar dura probabil multe secole, dar s-ar putea întâmpla în cele din urmă. Mai ales dacă lumea continuă să ardă combustibili fosili fără discernământ.

Între timp, oamenii de știință continuă să își perfecționeze modelele privind creșterea nivelului mărilor. Aceștia subliniază că limitarea eliberării mai multor gaze cu efect de seră poate avea un impact semnificativ. Efectul ar fi asupra vitezei și a mărimii creșterii nivelului mărilor.

Mulți oameni consideră că încălzirea globală și schimbările climatice sunt sinonime, dar oamenii de știință preferă să folosească termenul „schimbări climatice” atunci când descriu schimbările complexe care afectează în prezent sistemele meteorologice și climatice ale planetei noastre.