11 dec. 2022 | 14:30

Orașul din România care nu mai are spectacol cu artificii de Revelion. Ireal cu ce va fi înlocuit

Social
Orașul din România care nu mai are spectacol cu artificii de Revelion. Ireal cu ce va fi înlocuit
In ce oras din Romania va fi spectacol cu drone si lasere

Criza energetică din Europa, cauzată de războiul Rusia-Ucraina, a dus la schimbări radicale. Autoritățile fac economie la curent, iluminatul public a fost redus pentru câteva ore, iar luminițele de Crăciun au dispărut din mai multe orașe și localități ale României. Mai nou, spectacolele cu artificii de Revelion vor fi înlocuite cu…drone și lasere.

Orașul din România care înlocuieşte artificiile de Revelion cu drone și lasere

După ce tot mai multe orașe europene au anunțat că nu vor mai organiza focuri de artificii în noaptea de Anul Nou, o primărie din România înlocuieşte spectacolul pirotehnic cu drone și lasere. Iar în alt colț de țară, autoritățile au interzis complet vânzarea petardelor. În fiecare an, 100 de români ajung la spital cu răni grave pentru că le manevrează greşit, în timp ce zgomotul puternic terorizează pe toată lumea.

Oficialii din Iași vor înlocui focul de artificii de Revelion cu lasere şi drone luminoase. Condiția este să nu plouă sau să bată vântul.

„Dacă vremea ne va permite un astfel de spectacol cu drone. Dacă va ninge şi vor fi temperaturi negative, atunci nu vom avea de ales”, a declarat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iaşi, pentru Știrile Pro TV.

Unde nu ai voie să vinzi petarde

La Tulcea, primăria orașului nu va elibera autorizații pentru comercializarea de petarde nici măcar de Anul Nou.

„În municipiul Tulcea sunt interzise vânzarea, în pieţele publice, a substanțelor toxice, inflamabile sau explozive”, a explicat primarul Ştefan Ilie.

Șoc pentru animalele de companie

Puține municipalități au luat astfel de decizii. În alte oraşe se aud, încă din luna noiembrie, exploziile petardelor, iar în cabinetele veterinare este coadă cu animale de companie în stare de şoc.

„Nu doar revelionul e problema. Și pe stradă lumea aruncă pocnitori seară de seară. Cred că sunt două săptămâni de când mi-e frică să mai ies seara cu el, tocmai din motivul ăsta”, se plânge Ana Badiu, proprietar de animal de companie.

Specialiștii avertizează că, în caz de explozie, şocul poate fi fatal: „În primul rând, să se asigure că animalul nu poate pleca, să le ţină în locuinţă, pentru că dacă sunt în curte, în mediul exterior, atunci manifestarea este mai pregnantă, aleargă de panică, nu îşi găsesc locul şi, dacă au posibilitatea, evadează şi nu se mai întorc, pentru că asociază pericolul cu locul în care au trăit”.

Amendă pentru românii care nu respectă legea

Legea din România permite doar folosirea materialelor pirotehnice încadrate în categoria F1. Cele etichetate F2, F3, F4, P2, și T2 sunt foarte periculoase și pot fi manevrate doar de persoane autorizate. Petardele nu se folosesc pe drumurile publice, pe alei sau în spațiile deschise unde se află mai multe persoane, nici la 50 de metri distanță de clădirile cu patru etaje sau la 100 de metri de blocurile cu peste patru niveluri. Românii care nu respectă regulile riscă şi 6000 de lei amendă.

Parteneri
În ce stare se află Florin Piersic, după ultima operație. Actorul și-a petrecut Paștele în spital, iar medicii au făcut noi declarații
Redactia.ro
Ultimii condamnați la moarte de Ceaușescu, în perioada comunistă. Ce fapte au comis „Bachus” și Ion Pistol, doi dintre cei mai cunoscuți infractori din istoria României
Click.ro
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50 de ani, experții au aflat motivul
Digi24
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția a vorbit de un "un atac sinistru de tip paramilitar"
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Se strică vremea în România. Vor fi furtuni și chiar lapoviță
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
AJUTOR OBLIGATORIU în România. Este vestea pe care o așteptau aproape un milion de români
Capital.ro
Adio, cafea! Reţeta clasicei licori de dimineaţă se schimbă radical. Noile componente anunţate de oamenii de ştiinţă
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
DISPARE o categorie de PENSIE. Până CÂND poți depune ACTELE
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Delia, în vacanță cu părinții! În ce destinație de vis i-a dus pe mama și tatăl ei de Paște. Imagini rare
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro