Criza energetică din Europa, cauzată de războiul Rusia-Ucraina, a dus la schimbări radicale. Autoritățile fac economie la curent, iluminatul public a fost redus pentru câteva ore, iar luminițele de Crăciun au dispărut din mai multe orașe și localități ale României. Mai nou, spectacolele cu artificii de Revelion vor fi înlocuite cu…drone și lasere.
După ce tot mai multe orașe europene au anunțat că nu vor mai organiza focuri de artificii în noaptea de Anul Nou, o primărie din România înlocuieşte spectacolul pirotehnic cu drone și lasere. Iar în alt colț de țară, autoritățile au interzis complet vânzarea petardelor. În fiecare an, 100 de români ajung la spital cu răni grave pentru că le manevrează greşit, în timp ce zgomotul puternic terorizează pe toată lumea.
Oficialii din Iași vor înlocui focul de artificii de Revelion cu lasere şi drone luminoase. Condiția este să nu plouă sau să bată vântul.
„Dacă vremea ne va permite un astfel de spectacol cu drone. Dacă va ninge şi vor fi temperaturi negative, atunci nu vom avea de ales”, a declarat Sebastian Buraga, purtător de cuvânt Primăria Iaşi, pentru Știrile Pro TV.
La Tulcea, primăria orașului nu va elibera autorizații pentru comercializarea de petarde nici măcar de Anul Nou.
„În municipiul Tulcea sunt interzise vânzarea, în pieţele publice, a substanțelor toxice, inflamabile sau explozive”, a explicat primarul Ştefan Ilie.
Puține municipalități au luat astfel de decizii. În alte oraşe se aud, încă din luna noiembrie, exploziile petardelor, iar în cabinetele veterinare este coadă cu animale de companie în stare de şoc.
„Nu doar revelionul e problema. Și pe stradă lumea aruncă pocnitori seară de seară. Cred că sunt două săptămâni de când mi-e frică să mai ies seara cu el, tocmai din motivul ăsta”, se plânge Ana Badiu, proprietar de animal de companie.
Specialiștii avertizează că, în caz de explozie, şocul poate fi fatal: „În primul rând, să se asigure că animalul nu poate pleca, să le ţină în locuinţă, pentru că dacă sunt în curte, în mediul exterior, atunci manifestarea este mai pregnantă, aleargă de panică, nu îşi găsesc locul şi, dacă au posibilitatea, evadează şi nu se mai întorc, pentru că asociază pericolul cu locul în care au trăit”.
Legea din România permite doar folosirea materialelor pirotehnice încadrate în categoria F1. Cele etichetate F2, F3, F4, P2, și T2 sunt foarte periculoase și pot fi manevrate doar de persoane autorizate. Petardele nu se folosesc pe drumurile publice, pe alei sau în spațiile deschise unde se află mai multe persoane, nici la 50 de metri distanță de clădirile cu patru etaje sau la 100 de metri de blocurile cu peste patru niveluri. Românii care nu respectă regulile riscă şi 6000 de lei amendă.