Se întâmplă în România anului 2023. Într-o localitate de la noi din țară, oamenii sunt nevoiți să trăiască fără gaze, canalizare sau spital. Iată ce spun localnicii. Statisticile sunt alarmante, iar cei care au rămas în oraș se gândesc foarte serios să se mute.
Orașul Căzănești din județul Ialomița pare desprins din altă epocă, din moment ce localnicii nu beneficiază de instalații de faze, canalizare sau vreo unitate medicală, în ciuda faptului că plătesc taxe și impozite.
Din cauza lipsurilor, tot mai multe persoane au decis să se mute din comuna care pare a fi oraș doar în actele oficiale. Cei trei mii de localnici, 2.938 mai exact, se arată extrem de dezamăgiți de condițiile precare de igienă pe care le îndură în fiecare zi.
„- E ca la oraș sau ca la țară?
– Ca la țară!
– Mai slab ca la țară. Cum era odată comuna… Era fruntașă. Până să devină oraș era cea mai frumoasă. Iar acum e cea mai urâtă.
– Ce vă lipsește, să fie confortul ăla bun?
– A… lipsesc multe, dom`ne.
– Multe, multe…
– Dacă n-ai oameni ca lumea la conducere, degeaba.
– Vă referiți la primărie?
– În general!
– Se promite că se fac toate străzile asfaltate… s-a făcut jumătate și jumătate a rămas așa. La gară dacă intri cu mașina, ăla ești.
– Se promite și acum spune că nu sunt bani.
– Noi am fost regiunea București.
– Și? V-ar conveni să redeveniți iar?
– Pentru noi nu mai contează.
– De ce?
– Păi… mâine – poimâine… dăm ortul.
– Trei ani de zile se tot lucrează la canalizare și nu se dă de cap la ea.
– N-aveți canalizare?
– E coloana băgată…”, sună dialogul purtat între unul dintre localnicii comunei și un reporter de la Digi 24.
Citește și Orașul din România care a rămas fără 80% din populație. E aproape gol
De peste două decenii, localitatea Căzănești este declarat oraș în acte, la solicitarea a doi deputați și un senator PSD.
Sursa citată a relatat un dialog dintre reporteri și doi cetățeni care au rămas în oraș, dar care se arată cu adevărat nemulțumiți de cum se prezintă situația.
Pe timpul zilei circulă opt trenuri, însă nu există apă potabilă sau toalete în localitate. Primarul comunei a explicat faptul că au existat discuții despre regionalizare și posibilitatea de a lega, din punct de vedere administrativ, orașul Căzănești de metropole mult mai bine dezvoltate, însă acest lucru nu s-a concretizat.
Citește și Orașul din Europa în care localnicii vorbesc limba română. Peisajul este minunat