Orașul din România care face bani din bălegarul animalelor. În ce îl transformă, de fapt

Orașul din România care face bani din bălegarul animalelor. În ce îl transformă, de fapt
Cercetătorii investighează noi aditivi și tehnologii care ar putea reduce semnificativ emisiile

Un oraș din România a descoperit cum să facă bani din bălegarul animalelor. Transformarea deșeurilor de origine animală și vegetală în energie poate fi un triplu succes. Dovadă stă ceea ce se  întâmplă în acest loc din România care a ales să folosească gunoiul de grajd într-un mod inteligent.

De la deșeuri la energie electrică. Orașul din România care face bani din bălegarul animalelor

Deșeurile de acest tip nu numai că ajută la reducerea cantității de gunoi aruncat, dar economisesc energie și bani. Materialele reziduale, de la gunoiul de grajd pentru obținerea de metan, de la așchii de lemn pentru încălzire directă sau de la uleiul vegetal uzat pentru utilizare directă sau conversie în biodiesel au, de asemenea, un bilanț energetic și de carbon pozitiv. Adică se obține mai multă energie din combustibil decât se cheltuiește pentru transformarea lui. Prin urmare, nu se generează CO2 net.

Natura a folosit dintotdeauna digestia anaerobă, bacterii care descompun materia organică în absența oxigenului, pentru a recicla deșeurile. Sistemele moderne de digestie anaerobă din fermele zootehnice funcționează pe același principiu.

Substanțele solide din gunoiul de grajd sunt transformate de bacterii în biogaz, în principal în metan, care poate fi apoi utilizat pentru a genera energie electrică.

Asta se întâmplă și orașul Seini din Transilvania. Au luat un împrumut de aproape 3 milioane de euro de la Banca Mondială și au cumpărat o stație de bio-gaz. Conform autorităților locale, stația asigură necesarul de energie folosit la iluminatul stradal și la cel al instituțiilor publice locale.

Undeva la 90% din cantitatea de energie consumată va fi acoperită de energia produsă de stația de biogaz”, spune viceprimarul localități Seini, aflată la doar 30 de km de Baia Mare.

Din energia produsă cu ajutorul instalației, localitatea, devenită prosumator, furnizează energie electrică în sistem din ceea ce produce.

Deșeuri vegetale, materie primă pentru energie electrică

Combustibilul obținut din deșeuri vegetale este fabricat în principal fie din ulei vegetal uzat, fie din cel transformat în biodiesel. Acesta este un combustibil diesel obținut parțial sau integral din materiale biologice.

Cu câteva excepții, acesta necesită modificarea echipamentelor existente, în timp ce, convertit în biodiesel, poate fi utilizat în majoritatea motoarelor diesel. Combustibilul obținut din deșeuri sau din ulei vegetal transformat are avantaje și dezavantaje. Cu toate astea, ambele conferă numeroase beneficii economice și de mediu.

Uleiul uzat conține aproape de două ori valoarea energetică a cărbunelui și mai multă energie decât păcura. Comparativ cu motorina din petrol, biodieselul produce mai puțini compuși organici volatili și particule și mai puțin CO2, dioxid de sulf, monoxid de carbon și mercur.

Unele studii sugerează că biodieselul produce niveluri ușor mai ridicate de poluare cu oxizi de azot, dar cercetătorii investighează noi aditivi și tehnologii diesel care ar putea reduce semnificativ aceste emisii.