Am aflat care este oraşul din România care este într-o continuă dezvoltare, astfel încât nici nu zici că eşti la noi. Are doar 13.000 de locuitori, iar puţini turişti ştiu de el. Totul a fost posibil datorită atragerii de fonduri europene masive în localitate.
Orașul care pare rupt dintr-o țară europeană respectabilă este Beclean din județul Bistrița-Năsăud. În urbea cu doar 13000 de locuitori au ajuns până acum 60 de milioane de euro, fonduri europene.
Astfel, banii au schimbat fața, dar și viața localității în care, în prezent, se derulează 12 proiecte în paralel.
De când cu banii europeni și proiectele care au dat orașului altă față, numărul locuitorilor a crescut constant. Edilul orașului este Nicolae Moldovan, profesor de fizică, care conduce orașul de nu mai puțin de 22 de ani.
„Unde am fi rămas fără fondurile europene? În urmă cu foarte mulți ani, și nici nu puteai să visezi vreodată că se pot derula anumite noi idei”, spune Nicolae Moldovan, conform stririleprotev.ro.
Printre realizările orașului din banii europeni se numără asfaltarea a 50 de străzi, reabilitarea termică a blocurilor, iar casele nu se construiesc până când primăria nu trage utilitățile și trasează străzile.
„Ăsta e nivelul de stradă, iluminat cu leduri, gaz, canalizare, apă, în caz de incendiu, trotuare și unele și cu pistă de bicicletă. Pe fiecare stradă, vă fi o stație de autobuz”, precizează Nicolae Moldovan.
În plus, în anul 2005, primarul Becleanului și-a pus în plan să atragă investitori pentru a construi o stațiune turistică chiar pe pășunea comunală, unde se afla o sursă de apă sărată, dar transformată în mlaștină și populată doar de animale. Visuul primarului s-a împlinit.
Tot europenii i-au oferit încrederea lor, precum și două milioane de euro pentru a construi, pe cele 15 hectare, Băile Figa. La început au fost două bazine, iar la un an a apărut plaja, terenurile de sport și un parc acvatic. Aceseta din urmă s-au realizat cu alte trei milioane de euro, tot fonduri europene.
Cazarea a fost rezolvată cu bani privați. Au investit cei care au dorit să investească în construcția unei unități de cazare, însă conform unui proiect pentru cabane din lemn impuse de Primărie.
De asemenea, la Băile Figa vor fi deschise două centre: unul cu bazine, saune, saline, zone de recreere și săli de fitness. Celălalt, de recuperare, cu tot felul de terapii și proceduri medicale.
Dar, pentru obținerea celor 10 milioane de euro necesare, Primăria a gândit proiectele în jurul unei componente sociale.
Astfel, în centre vor fi primite, fără bani, și persoane în dificultate, care nu-și permit astfel de servicii. Nu în ultimul rând, Primăria a obținut aproape 4 milioane de euro pentru o casă de cultură, cu cinematograf și sală de teatru.
Compoziție Foto: Narcisa Tomulescu