Consiliul Local Brașov a aprobat un nou regulament privind organizarea comerțului în piețele publice ale municipiului Brașov, care urmează să intre în vigoare începând de la 1 iulie. Despre ce este vorba?
Legumele care ajung în piețele din Brașov vor fi controlate de acum înainte. Consiliul Local a aprobat noul regulament al piețelor, care va impune și „testul de pesticide”.
„Reprezentanţii Serviciului Pieţe se vor deplasa pe teren pentru a efectua controale la producători, pentru a vedea recoltele şi conformitatea cu ceea ce au declarat, iar o noutate este că vom efectua analize pentru a verifica nivelul pesticidelor folosite în recoltele pe care le comercializează”, a precizat viceprimarul municipiului Brașov, Flavia Boghiu.
Prin urmare, începând cu luna iulie, producătorii vor trebuie să-și dea acordul ca angajații Serviciului de administrare piețe să poată verifica suprafețele de teren pe care cultivă legumele și fructele, dar și cantitățile obținute, toate la fața locului.
În cazul produselor lactate, se va verifica numărul animalelor pe care le dețin. De asemenea, toate documentele vor fi verificate în original, astfel încât acestea nu pot fi contrafăcute.
Mai mult de atât, toți angajații Serviciului de Piețe vor verifica cantitatea de pesticide din produsele comercializate, prin sondaj, cu ajutorul unor sistem de testare electronice. În cazul în care se constată cantităţi mai mari decât cele legale, mostrele vor fi trimise la laboratoare specializate ale ANSVSA.
Noul regulament prevede și modul de stabilire a locurilor de vânzare. Acesta se va face raportat la suprafața de teren sau anvergura exploatației deținute, dar și cantitatea de produse obținută.
Cei care vor stabili o metodologie de calcul a acestor cantități sunt cei de la serviciul de piețe, astfel încât să elimine posibilitatea celor care dețin suprafețe de câteva sute de metri de teren să poată vinde tone de produse, deoarece deţin un certificat de producător eliberat de primăria unde se află terenul.
Toate produsele comercializate trebuie, obligatoriu, să fie obținute în exploatație proprie. Pot fi comercializate şi preparate din legume şi fructe, cu condiţia ca ingredientele sau materiile prime să fie tot din producţia proprie, iar manopera trebuie să aparțină producătorului.
Noul regulament va impune condiții noi de etichetare a mărfurilor. Aceste vor trebuie să conțină informaţiile complete şi perfect lizibile cu privire la calitatea mărfii, originea ei şi preţul de vânzare.