Orașul din România care a fost distrus aproape complet de cutremurul din 1977. Ce au făcut autoritățile după anunțul vizitei lui Ceaușescu

de: Ștefan R. Apostol
05 04. 2023

Anul 1977 va rămâne în conștiința românilor ca anul celui mai mare dezastru produs de un seism. Deși cel mai puternic seism vrâncean, având între 7,9-8,2 grade pe scara Richter, a avut loc în 1802, cutremurul din 4 martie 1977 a avut un bilanț de 1.570 de victime, iar la nivel național, au fost aproape 11.300 de răniți, și cel puțin 33.000 de locuințe s-au prăbușit. Tot atunci românii auauzit de orașul din România care a fost distrus aproape complet de cutremurul din 1977, iar Ceaușescu avea să viziteze zona.

Cutremurul din 4 martie 1977, dezastrul național

La ora 21:22, în seara zilei de 4 martie 1977, România avea să fie lovită de un cutremur cu magnitudinea de 7,3 grade pe scara Richter. Acesta a durat aproape un minut, timp în care aproape toate clădirile din capitala României s-au zguduit violent. Peste 1.500 de persoane au fost ucise de cutremur doar în București.

Cutremurul, al cărui epicentru a fost în Vrancea, a fost resimțit în întreaga peninsulă balcanică. Orașul bulgar Svistov a fost grav afectat, trei blocuri de locuințe prăbușindu-se acolo, ducând la moartea a peste 100 de persoane.

Dar în urma acestui seims puternic, în afară de București, au fost afectate și alte regiuni, iar istoria acelei zile ne vorbește și de unul din orașele din România care a fost distrus aproape complet de cutremurul din 1977.

Care este orașul din România care a fost distrus aproape complet de cutremurul din 1977

În România, nu doar Bucureștiul a avut de suferit. Zimnicea, situat în apropiere de Dunăre, este orașul care a fost distrus aproape complet de cutremurul din 1977.

Conform datelor de la acel moment anunțate de autoritățile locale, orașul avea să fie distrus în proporție de aproximativ 80%. În timpul vizitei lui Ceaușescu în Zimnicea, orașul care a fost distrus aproape complet de cutremurul din 1977, dictatorul dădea ordin să fie reconstruit, iar efortul de recosntrucție avea să fie făcut cu ajutorul oamenilor veniți din alte nouă județe din țară.

Vezi și: 43 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977. Noua hartă seismică a celor mai periculoase zone din Capitală

Ce au făcut autoritățile după anunțul vizitei lui Ceaușescu

Ceea ce nu a picat în urma seismului avea să fie doborât de autorități cu buldozerele și exacavatoarele, ca urmare a deteriorii grave a imobilelor. Decizia de a dărâma tot era luată înainte de viziata fostului dictator Nicolae Ceaușescu în Zimnicea.

Nu se știe dacă este adevărtă legenda cu privire la demolarea celorlalte imobile rămase în picioare și deteriorate sau nu, dar cert este că Ceaușescu dădea ordin de reconstruire a orașului.

Dar, deși la efortul de reconstrucție au contribuit și bani donați de Germania sau Austria, datorită slabei calități a lucrărilor, aproape întreaga infrastructură avea să se degradeze, iar multe din construcțiile începute atunci au rămas doar niște ruine, regăsite și astăzi în oraș, locuri în care nu mai locuiește nimeni.