De la prosperitate, la faliment și supraviețuire din ajutoare de la stat. Declinul șocant al unui oraș din România ce a fost, pe vremea lui Ceaușescu, un centru industrial important. Astăzi, unii locuitori sunt nevoiți să supraviețuiască și cu 150 de lei pe lună.
În timp ce marile orașe sunt într-o continuă dezvoltare, numeroase localități din România sunt în prag de colaps.
Un exemplu bun este orașul Aninoasa, prima localitate din țară care a falimentat. Puținii locuitori care au rămas acolo se descurcă cu greu, majoritatea având nevoie de ajutor de la stat pentru a supraviețui de la o lună la alta.
Timp de mai bine de un secol, Mina Aninoasa a funcționat fără încetare, transformând localitatea într-unul dintre cele mai importante centre industriale din România.
Povestea minei începe în 1870, după ridicarea a două furnale la Calan. Exploatarea cărbunelui a debutat, de fapt, conform documentelor existente, 15 ani mai târziu, în 1885, fapt consemnat și în Monografia orașului.
Timp de 110 ani, Mina Aninoasa a funcționat fără mari întreruperi.
Te-ar putea interesa și: Oraşul din România care se goleşte. Rămâne fără locuitori, autorităţile sunt îngrijorate. Ce se întâmplă
Aninoasa a devenit, oficial, oraș în anul 1989. Atunci, avea o populație de peste 6.000 de suflete, cei mai mulți locuitori lucrând la mină. Peste 4.000 de persoane aveau locuri de muncă, viața era prosperă.
În 2006, decizia de a închide mina Aninoasa a avut consecințe dramatice. Aproape două decenii mai târziu, orașul pare părăsit.
Lipsa locurilor de muncă a creat o realitate greu de imaginat în perioada de glorie a orașului. Cei care au rămas în localitate – mai puțin de 5.000 de oameni – sunt nevoiți să trăiască din ajutoarele sociale oferite de stat. Există persoane care supraviețuiesc cu doar 150 de lei pe lună.
Pentru mulți, singura opțiune a fost să plece în căutarea unui trai mai bun.
Acum, foștii mineri privesc cu regret ruinele minei de cărbune ce a fost sursă de venit pentru generații întregi.
Te-ar putea interesa și: Orașul din România în care nu există vreun șomer. Cum s-a ajuns în această situație ideală