Orașul din România care a decăzut complet. A fost capitală de imperiu, iar acum puțini oameni mai stau aici

de: Iulia Statie
10 12. 2021

Legendele așezărilor din România sunt impresionante. Numeroase conflicte s-au dus pentru locurile care găzduiesc mulți oameni în zilele noastre. Un oraș din țara noastră a fost capitală de imperiu în trecut, însă, din păcate, trecerea anilor și-a spus cuvântul.

Povestea unui oraș din România. Mulți nu cunosc aceste detalii

Isaccea, un oraș nord-dobrogean, a rezistat timp de câteva decenii. Capitala unui stat puternic al tătarilor din secolul XIII era condusă de Nogai, care se traduce „câine”  în mongolă, un general important al Hoardei de Aur. El mai era cunoscut drept „făcătorul de bani”.

Nogai era numit Kara, care se traduce drept „cel negru”, dar și Isa, așa că mulți au crezut că numele Isaccea a provenit de la respectivul lider. Cu toate acestea, s-ar părea că numele orașului dobrogean a fost preluat de la un dinast valah, care a trăit în secolul XI, Saccea, potrivit Impact.ro.

În partea de sud a Marii Hoarde, Nogai întemeia un stat condus de hanii Berke, Mengu și Tuda. Stră-strănepotul lui Ginghis Han a început să domine zona dintre Dunăre și Marea Neagră în jurul anului 1270, când a trecut vadul de la Isaccea alături de o armată formată din 40.000 de soldați.

Unde se găsește capitala imperiului în zilele noastre

La vremea respectivă, Dobrogea făcea parte din Imperiul Bizantin. Tătarii nu au putut să fie opriți, iar Nogai a condus mai multe invazii care au avut loc în Ungaria, Transilvania, Polonia. Generalul i-a invins și pe bulgari în 1279, așa că Imperiul Bizantin s-a decis să recurgă la pace.

Nogai Han a condus timp de patru decenii Hoarda de Aur, iar capitala Isaccea a fost extrem de puternică, conducând întreaga provincie dobrogeană. Totuși, el a fost îndepărtat de Hanul Tokhta în 1299. Generalul a fost învins de un războinic rus, care se aliase cu Hoarda.

Ce trebuie să știe toți românii

Soldatul a tăiat capul liderului, așteptând o recompensă, însă și el a găsit moartea în mâinile Hanului Tokhta. Hoarda de Aur a integrat statul generalului de la Isaccea, iar capitala și Dobrogea de Nord au rămas mult timp sub control tătar după respectivul eveniment.

În zilele noastre, fosta capitală de imperiu se găsește în județul Tulcea, aflat în Dobrogea, pe malul drept al Dunării. Anii au trecut, iar locul a început să se degradeze, în prezent locuind aproximativ 5.000 de cetățeni acolo.

Totuși, cei care află povestea marcată de lupte își doresc să descopere locul. Numeroase obiective turistice pot să fie vizitate în zonă, printre care Cetatea Noviodunum, o veche fortificație romană de la Dunăre, Geamia turcească din centrul orașului și Mânăstirea Cocoș.