Orașul din Europa unde mașinile pot fi interzise. Oamenii au votat deja pentru asta
În contextul în care tot mai multe orașe din lume se pregătesc să scoată din circulație cât mai curând mașinile diesel sau pe benzină, există un oraș unde mașinile vor fi interzise complet pe străzile sale. Inițiativa, care pornit de la un grup de prieteni deranjați de faptul că autoturismele sunt prea voluminoase, îngreunând traficul, a devenit una serioasă, fapt pentru care urmează să fie luată în discuție de municipalitate. Mai multe detalii, în continuare.
Orașul din Europa unde mașinile pot fi interzise
Mașinile ar putea fi interzise în curând în Berlin, inițiatorii proiectului considerând că motivele pentru care ar trebui să se întâmple asta sunt foarte serioase. După cum notam și mai sus, inițiativa a pornit de la un grup de amici, supărați că autoturismele îngreunează traficul, ideea luând o așa amploare încât s-a transformat într-o problemă națională.
Într-un interviu acordat pentru „Berliner Zeitung“, purtătorul de cuvânt al grupului de inițiativă denumit „Berlin Autofrei“, Manuel Wiemann, a declarat că o bună parte dintre locuitorii capitalei germane s-au declarat în favoarea interzicerii mașinilor pe străzile sale.
Gruparea susține că mașinile ocupă mult spațiu, îngreunează traficul și, în mod evident, poluează aerul. În plus, prezența unui număr atât de mare de mașini ar avea un impact negativ și asupra infrastructurii prin utilizarea anvelopelor.
Inițiatorii proiectului ce are în vedere interzicerea mașinilor în Berlin sunt de părere că într-un oraș nu ai nevoie decât de o bicicletă.
Citește și: Mașinile interzise din 2022. Decizia vine direct de la Bruxelles
Oamenii au votat deja pentru asta
Atât de mult s-a răspândit inițiativa printre berlinezi că a fost organizat un referendum. Pentru a intra în dezbatere oficială, era nevoie ca inițiativa să strângă 20.000 de semnături, ceea ce nu doar că s-a întâmplat. Respectivii prieteni au reușit să strângă mai mult de 50.000 de semnături.
Proiectul legislativ urmează a fi discutat în ședințele primăriei orașului, iar pentru că era nevoie să fie puse la punct mai multe aspecte, discuțiile au fost amânate de pe 5 ianuarie până pe 7 martie.
În cazul în care va fi considerat constituțional, proiectul ar putea fi aprobat după alte patru luni de discuții.
„Berlin Autofrei“ crede însă că nu va avea sorți de izbândă, fapt pentru care se pregătește pentru pasul următor. Astfel, dacă inițiativa va fi respinsă, grupul de prieteni va avea nevoie de un nou referendum, organizat în decurs de trei luni, în urma căruia ar trebui să strângă 175.000 de semnături pentru a fi repusă în discuție.