Coreea de Sud va lansa în curând un proiect pilot de utilizare a inteligenței artificiale (AI). Cu ajutorul acestui program vor putea urmări prin mii de camere video cu circuit închis mișcările persoanelor infectate cu coronavirus. Sistemul va fi implementat, în ciuda preocupărilor legate de încălcarea vieții private.
Programul pilot din Bucheon va utiliza algoritmi de inteligență artificială și recunoaștere facială pentru a reduce volumul de muncă al persoanelor de contact.
Proiectul finanțat la nivel național în Bucheon, unul dintre cele mai dens populate orașe din țară, situat la periferia Seulului, ar trebui să devină operațional în ianuarie, a declarat un oficial al orașului pentru agenția de presă Reuters.
Sistemul folosește algoritmi de inteligență artificială și tehnologie de recunoaștere facială pentru a analiza imaginile colectate de peste 10.820 de camere de securitate. Astfel vor putea urmări mișcările unei persoane infectate, orice persoană cu care a avut un contact apropiat și dacă purta o mască.
Totul a fost relatat, potrivit unui plan de afaceri de 110 pagini al orașului prezentat Ministerului Științei și TIC și furnizat pentru Reuters de un legislator parlamentar care critică proiectul.
Guvernele din întreaga lume au apelat la noi tehnologii și la puteri legale extinse pentru a încerca să oprească valul de infecții COVID-19.
China, Rusia, India, Polonia și Japonia, precum și mai multe state americane se numără printre guvernele care au implementat sau cel puțin au experimentat sisteme de recunoaștere facială pentru urmărirea pacienților cu COVID-19, potrivit unui raport din martie al Școlii de Drept Columbia din New York.
Oficialul din Bucheon a declarat că sistemul ar trebui să reducă presiunea asupra echipelor de urmărire supraîncărcate într-un oraș cu o populație de peste 800.000 de persoane și să ajute la utilizarea eficientă și precisă a echipelor din teren.
Coreea de Sud are deja un sistem agresiv și de înaltă tehnologie de urmărire a contactelor, care culege înregistrări ale cărților de credit, date de localizare a telefoanelor mobile și înregistrări CCTV, printre alte informații personale.
Cu toate acestea, se bazează încă pe un număr mare de investigatori epidemiologici, care adesea trebuie să lucreze în ture de 24 de ore, urmărind și contactând frenetic potențialele cazuri de coronavirus.
În cadrul licitației pentru obținerea de fonduri naționale pentru proiectul pilot de la sfârșitul anului 2020, primarul din Bucheon, Jang Deog-cheon, a susținut că un astfel de sistem ar face ca depistarea să fie mai rapidă.
„Uneori este nevoie de ore pentru a analiza o singură înregistrare CCTV.
Utilizarea tehnologiei de recunoaștere vizuală va permite această analiză într-o clipă.”, a declarat el pe Twitter.
Sistemul este, de asemenea, conceput pentru a depăși faptul că echipele de urmărire trebuie să se bazeze în mare măsură pe mărturiile pacienților COVID-19, care nu sunt întotdeauna sinceri cu privire la activitățile și locul în care se află, potrivit planului.
Ministerul Științei și Tehnologiei Informației și Comunicațiilor a precizat că nu are în prezent planuri de extindere a proiectului la nivel național.
Acesta a precizat că scopul sistemului este de a digitaliza o parte din munca manuală pe care trebuie să o efectueze în prezent cei care se ocupă de urmărirea contactelor.
Sistemul din Bucheon poate urmări simultan până la zece persoane în cinci până la zece minute, reducând timpul petrecut cu munca manuală care durează între o jumătate de oră și o oră pentru a urmări o persoană, a precizat planul.
Planurile pilot prevăd ca o echipă de aproximativ zece angajați dintr-un centru de sănătate publică să utilizeze sistemul de recunoaștere cu inteligență artificială, a precizat oficialul.
Bucheon a primit 1,36 milioane de dolari de la Ministerul Științei și TIC și a injectat 500 de milioane de woni din bugetul orașului în proiectul de construire a sistemului, a declarat oficialul din Bucheon.
Deși a existat un sprijin public larg pentru metodele invazive existente de urmărire și localizare, apărătorii drepturilor omului și unii parlamentari din Coreea de Sud și-au exprimat îngrijorarea că guvernul va păstra și va exploata astfel de date mult dincolo de nevoile pandemiei.
„Planul guvernului de a deveni un Big Brother sub pretextul COVID este o idee neo-totalitară”, a declarat pentru Reuters Park Dae-chul, un deputat din partea principalului partid de opoziție, Partidul Puterii Poporului.
„Este absolut greșit să monitorizezi și să controlezi publicul prin intermediul CCTV folosind banii contribuabililor și fără consimțământul publicului”, a declarat Park, care a furnizat planul orașului pentru Reuters.
Oficialul din Bucheon a spus că nu există probleme legate de confidențialitate, deoarece sistemul plasează un mozaic peste fețele tuturor celor care nu sunt subiecți.
„Nu există nicio problemă de confidențialitate aici, deoarece sistemul urmărește pacientul confirmat pe baza Legii privind controlul și prevenirea bolilor infecțioase.
Urmăritoarele de contact respectă această regulă, astfel încât nu există niciun risc de scurgere de date sau de invadare a vieții private.”, a declarat oficialul.
Regulile spun că pacienții trebuie să își dea consimțământul pentru ca urmărirea prin recunoaștere facială să fie folosită, dar chiar dacă nu își dau consimțământul, sistemul îi poate urmări în continuare folosind silueta și hainele lor, a spus oficialul.
Agenția coreeană de control și prevenire a bolilor (KDCA) a declarat că utilizarea unei astfel de tehnologii este legală atât timp cât este folosită în cadrul domeniului legii privind controlul și prevenirea bolilor.
Planurile pentru controalele de recunoaștere facială cu ajutorul inteligenței artificiale vin în contextul în care țara experimentează și alte utilizări ale acestei tehnologii controversate, de la detectarea abuzurilor asupra copiilor în grădinițe până la asigurarea protecției poliției.