11 mai 2023 | 16:45

Oraşele fantomă ale României. Ce se întâmplă cu localităţile care au rămas fără oameni în ultimii ani

Social
Oraşele fantomă ale României. Ce se întâmplă cu localităţile care au rămas fără oameni în ultimii ani
Multe orase din tara au ramas fara o parte buna din locuitori

Micșorarea drastică a populației din România, confirmată de datele provizorii ale ultimului recensământ, va afecta zeci de municipii și orașe care nu mai împlinesc o cerință importantă. Acestea sunt oraşele fantomă ale României. Așadar, ce se întâmplă cu localităţile care au rămas fără oameni în ultimii ani.

Acestea sunt orașele fantomă ale României. Unde a dispărut populația

Conform datelor ultimului recensământ se cunoaște faptul că țara noastră a pierdut peste un milion de locuitori între 2011 și 2021, ajungând de la 20 de milioane de locuitori la numai 19 milioane, câți numără în prezent.

Astfel, modificări importante pot fi văzute și din perspectiva reașezării orașelor și municipiilor ca număr de locuitori.

80 de UAT-uri au suferit pierderi de locuitori

Chiar dacă localitățile rurale aflate la marginea marilor metropole au câștigat masiv populație în perioada 2011-2021, circa 80 de unități administrativ-teritoriale (UAT-uri) au înregistrat pierderi considerabile de locuitori.

Astfel, bula urbană care s-a creat artificial pentru aderarea la UE, pentru a putea bifa gradul de urbanizare, s-a spart spectaculos după intrarea în UE, în contextul migrației, atât în străinătate, dar și pe plan intern, spre orașele mai bogate, precum și din cauza îmbătrânirii populației.

20% dintre orașe nu mai au locuitorii necesari

Mai exact, o treime din municipii și 20% din orașe nu mai întrunesc acum pragul stabilit de lege pentru a-și păstra titulatura din punct de vedere al locuitorilor.

Municipiile trebuie să numere 25.000 de locuitori, orașele trebuie să aibă 5.000 de locuitori. Consecințele ce decurg de aici sunt pierderi financiare substanțiale pentru administrația locală, reducerea aparatului bugetar precum și nevoia de comasare.

Se cunosc datele, se așteaptă măsuri

Odată cu aflarea rezultatelor provizorii de la recensământul din 2021, presiunea venită dinspre mediul de afaceri și chiar dinspre o parte a clasei politice este tot mai puternică.

Problema este că modelul actual de organizare administrativă e depășit și nu e sustenabil. Astfel ar trebui abordate discuțiile din ultima vreme în ceea ce privește nevoia stringentă de reorganizare teritorială a țării noastre, cu structuri de administrare mai largi decât cele din prezent, însă mai eficiente pentru români.

Câte orașe sunt în România

Acum, în România există, potrivit ultimelor date publicate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDRLPA), 103 municipii, 216 orașe și 2.862 de comune.

Acum, 38 din cele 216 orașe din România se situează sub pragul de 5.000 de locuitori. Spre exemplu, orașul Nucet, județul Bihor, și orașul Băile Tușnad din județul Harghita au, fiecare, puțin peste 2.000 de locuitori, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

Alte orașe care au între 2.000 și 5.000 de locuitori, sub pragul indicat de lege, sunt Azuga, Slănic Moldova, Băile Herculane, Sulina, Cavnic ori Făurei.

36 de municipii au probleme

Într-o situație similară regăsim și 36 de municipii din totalul celor 103. Deși sunt necesari 25.000 de locuitori pentru a-și păstra rangul, două dintre ele nu mai numără nici măcar 10.000 de locuitori. Este vorba despre municipiul Beiuș din județul Bihor și de municipiul Orșova din județul Mehedinți.

Nu în ultimul rând, alte 23 de municipii din România au între 10.000 și 20.000 de locuitori, în timp ce 11 municipii ce riscă retrogradarea numără între 20.000 și 25.000 de locuitori.

Parteneri
Povestea româncei care a fost campioană la Roland Garros și a ajuns chirurg la Spitalul Floreasca
Redactia.ro
Orașul din România de unde pleacă toți locuitorii. Zona este superbă, cândva era un important centru industrial, însă oamenii nu mai vor să locuiască aici
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Carmen Brumă, dezvăluiri fără precedent după 25 de ani de relație cu Mircea Badea. 'Am mers mai departe'
Unica.ro
Cei mai controversați concurenţi de la Insula iubirii s-au împăcat. Telespectatorii se revoltă
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Caută semnul pe cutie! Medicamentele pe care șoferii nu trebuie să le ia. Vor rămâne fără permis
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
BANI mai MULȚI LA PENSIE! CE ADEVERINȚE trebuie DEPUSE de FAPT
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Insula Iubirii, sezonul 6. Cum arată acum și cu se ocupă Cristina Nimereală, fosta concurentă Insula Iubirii. E de nerecunoscut
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro