Orașele din România cu cel mai curat aer. Sunt locurile perfecte pentru vacanțe

de: Dumitrache Diana
27 10. 2020

Dacă te gândeşti la o vacanţă departe de aglomeraţie, poate ar trebui să afli despre oraşele din România cu cel mai curat aer. Puţini turişti ştiu de locurile acestea.

Localităţile din România cu aer curat

Cum concediile în afara graniţelor au fost anulate anul acesta, dar vrei totuşi să te bucuri de câteva zile departe de aglomeraţie şi poluare, atunci trebuie să afli despre oraşele cu cel mai curat aer din România. Aceste localităţi sunt perfecte şi pentru familiile care au copii, iar toamna este un sezon minunat pentru călătorii. Aşadar, nu mai sta pe gânduri şi pregăteşte bagajele!

Unul dintre cele mai frumoase locuri din ţara noastră este, fără îndoială, Fundata. Situată la o altitudine de 1.360 de metri, localitatea aflată la câţiva kilometri de aglomeraţia de pe Valea Prahovei oferă peisaje de vis, linişte, dar şi aer curat. Pe lângă studiile care au demonstrat că aerul de aici este unul special, vârsta înaintată până la care ajung locuitorii zonei, dar şi starea bună de sănătate a acestora sunt şi ele dovezi clare ale acestui lucru.

Fundata, localitatea cu cel mai curat aer din România

“La noi, vin din ce în ce mai mulţi turişti, mai ales ca să respire aer curat şi să admire peisajele pe care nu le pot vedea la oraş. Chiar dacă viaţa la munte nu e uşoară, eu aici m-am născut şi aici voi rămâne toată viaţa. Noi, cei de la munte, suntem mai căliţi. Când eram copii, mergeam cu schiurile la şcoală, săpam tranşee până la grajduri când era zăpadă mare, dar eram fericiţi şi sănătoşi. Nimic nu se compară cu o viaţă trăită în aer liber”, spune Ioan Luţea, conform Adevărul.ro.

Pentru iubitorii de drumeţii, Fundata oferă trasee montane incredibile, însă nu uitaţi să vă echipaţi corespunzător pentru a nu întâmpina probleme.

Lăpușna, satul în care liniştea este la ea acasă

Lăpușna, staţiunea de care puţini turişti au habar

Lăpușna se află la 72 de km de Tîrgu-Mureș, la capătul Văii Gurghiului, şi este a doua zonă din lume cu un strat gros de ozon. Aşadar, dacă vrei să te binedispui, să te relaxezi, dar şi să îţi întăreşti sistemul imunitar în prag de iarnă, nu rata această localitate, mai ales că puţini turişti au habar de frumoasa staţiune.

Peisajele sunt superbe, iar Castelul Regal de Vânătoare este un obiectiv de neratat. Acesta a fost ideea Regelui Ferdinand şi a fost finalizat în 1933. Domeniul este compus din şase clădiri cu 23 de camere, un teren forestier de 4,4 hectare, dar şi o casă de vânătoare cu 12 camere.

Băile Tuşnad sau „Mica Elveţie”, oraşul cu aer curat şi mofete

“Mica Elveţie”, aşa cum este numită staţiunea Băile Tuşnad, este atestată documentar în anul 1842. Devine rapid celebră pentru proprietăţile curative ale apelor, dar şi pentru aerul curat sau băile uscate carbogazoase de la mofete. Peisajul este idilic, aşa că trece pe lista de locuri de vizitat şi acest mic oraş.