O analiză realizată de un grup de oameni de știină a avut concluzii îngrijorătoare. Potrivit acestora, dacă nu vor fi luate măsuri de protecție în următorii ani, aproape 150 de milioane de oameni vor fi afectați de creșterea nivelului mării. Pe lista zonelor în pericol se regăsesc și câteva de la noi din țară. Care sunt orașele din România care ar putea fi înghite de ape în 30 de ani.
Specialiștii de la Climate Central, o organizație din New Jersey, SUA, au realizat o analiză ce a avut concluzii îngrijorătoare. Potrivit acestora, până în anul 2050, mai multe zone din toată lumea sunt în mare pericol de a fi inundate. Creșterea nivelului mării va afecta aproape 150 de milioane de oameni, apele putând să înghită orașe mari din Asia de Est și Orientul Mijlociu, Africa, Europa și chiar și unele zone din România.
Pericolul cel mai mare este în sudul Vietnamului. În următorii 30 de ani, dacă nu se iau măsuri, orașul Ho Chi Minh – care este, de fapt, centrul economic al țării – ar putea să fie complet acoperit de ape.
Aproape 10% din populația Thailandei ar fi afectată de creșterea nivelului mării, vizată fiind și capitala Bangkok, precizează analiza Climate Central.
Zonele roșii prezentate de specialiști includ orașul Shanghai și unul dintre cele mai importante orașe din India – Mumbai.
Te-ar putea interesa și: Orașele din România unde angajații au primit cele mai mari creșteri de salarii. Ce români câștigă cei mai mulți bani
Nici Europa nu este ferită de pericole. În Italia, întreaga zonă ce se întinde din Veneția până în Ravenna este vizată. Probleme o să apară și în Belgia, Olanda, Germania și Danemarca.
Pe harta realizată de specialiștii de la Climate Central este inclusă și România. Trebuie precizat însă că pentru țara noastră, riscurile sunt mult mai mici în comparație cu zonele enumerate mai sus.
În România, creșterea nivelului mării va afecta, în următorii 30 de ani, mai ales zone din Dobrogea: Sfântu Gheorghe, o bucățică din Sulina și puncte aflate la nord de Sulina. Conform studiului, riscă să fie acoperite de ape zona Vadu, malurile Lacului Razim, Gura Portiței, Cetatea Histria și zone restrânse din Mamaia.
Benjamin Strauss, director al Climate Central, a precizat că autoritățile din zonele ce se află în pericol trebuie să facă investiții serioase în diguri și alte mecanisme de apărare.
Te-ar putea interesa și: Primești casă gratis în această localitate din România. Condiția pe care trebuie să o îndeplinești