Fie că este vorba despre gimnaziu sau liceu, cursurile încep, de obicei, la opt dimineața, iar pentru unii copii este foarte devreme. Dar care e ora ideală la care ar trebui să înceapă elevii orele la școală? Un medic pediatru spune care este momentul potrivit pentru acest lucru.
Somnul este foarte important pentru sănătatea și starea de bine a copiilor, fiind o parte esentiala în dezvoltarea și creșterea acestuia. Numărul de ore de somn de care are nevoie un copil variază în funcție de vârsta pe care o are. Pentru a fi odihniți, copiii ar trebui să doarmă 9-10 ore pe noapte, comparativ cu adulții care au nevoie de șapte ore de somn.
Specialiștii spun că somnul este esențial atât pentru dezvoltarea socială și performanțele școlare, dar și pentru sănătatea generală, iar orele la care elevii încep cursurile au un impact major asupra calității și duratei somnului, dar și a rezultatelor de la școală.
Copilului tău îi vine greu să se trezească dimineaţa pentru a merge la şcoală și pentru a fi în formă? Fie că este vorba despre gimnaziu sau liceu, cursurile încep, de obicei, la opt dimineața. Dar un medic pediatru a spus care e momentul ideal la care un copil ar trebui să înceapă cursurile.
Celia Levavasseur, medic pediatru și autoare a ”Ghidului pentru tinerii părinți care nu vor să moară de epuizare”, recomandă ore diferite de începere a cursurilor pentru copiii de grădiniță și pentru cei de gimnaziu, dar și pentru colegii și facultăți.
”Lecțiile ar trebui să înceapă la ora 8:00 la grădiniță și la școală primară, la 9:00 la gimnaziu, la 9:30 pentru liceeni și chiar la 10:00 pentru studenți”, este sfatul medicului pediatru Celia Levavasseur.
Celia Levavasseur mai susține că adolescenții nu sunt foarte sensibili la cortizol, hormonul care stimulează trezirea.
”Cu cât îmbătrânești, cu atât mai puțin efect are asupra ta. Așa că trezirea este mai complicată pentru adolescenți”, a explicat medicul.
Un studiu efectuat la universitatea din Rochester (SUA), în 2017, sugerează că adolescenții a căror zi începe înainte de 08.30 prezintă mai multe riscuri de a dezvolta simptome de anxietate sau chiar depresie.
Potrivit cercetătorilor care au participat la studiu, ora de început a zilei este foarte importantă pentru sănătatea mentală a adolescenților și că aceștia nu ar trebui să înceapă orele înainte de 08.30.
Impactul orei de început a zilei asupra somnului este influențat frecvent de predispoziția adolescenților de a se culca prea târziu, mai notează realizatorii studiului. Între două și trei ore de somn în plus pe săptămână îi ajută pe elevii de gimnaziu să performeze mai bine la scoală și să se simtă mai odihniți.