Ne apropiem de sfârșitul lui martie, lună în care se face trecerea la ora de vară, poate pentru ultima dată. A mai rămas puțin până la momentul în care ceasurile trebuie date cu o oră înainte, căci schimbarea va avea loc după echinocțiul de primăvară. Pe perioada orei de vară diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore și nu de două, cum este pe perioada orei de iarnă. Mai multe detalii, în continuare.
Trecerea la ora de vară 2021, când ceasurile vor fi date cu 60 de minute înainte, va avea loc în ultimul weekend din luna martie, în noaptea de 27 spre 28, la o săptămână după echinocțiul de primăvară, marcat la 20 martie. Ziua de duminică, 28 martie, va fi cea mai scurtă din an și va avea 23 de ore în loc de 24. După cum spuneam, ceasul se dă înainte cu o oră, astfel că ora 3:00 va deveni ora 4:00.
Orarul de vară se aplică începând cu ultima duminică din luna martie și până în ultima duminică a lui octombrie (31 octombrie). Măsura a fost luată pentru ca oamenii să se bucure și să folosească cât mai mult lumina naturală și, implicit, să economisească energia electrică.
De-a lungul timpului, schimbarea orei a creat anumite nemulțumiri, iar unii specialiști au criticat această idee pe motiv că ar crea probleme de sănătate populației.
În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în anul 1932 (între 22 mai și 2 octombrie), iar în prezent este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Din acest motiv, eliminarea orei de vară reprezintă o decizie complexă şi cu multiple ramificaţii.
Știai că…?
Citește și: De ce nu se mai schimbă ora de iarnă, deloc, și când intră în vigoare
Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de unele dintre țările europene în secolul trecut, principalul motiv care a stat la baza acestei hotărâri fiind economisirea energiei, în special pe perioada războiului și a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.
Până la începutul lui 2017, mai bine de 100 dintre cele 192 de țări ale lumii au refuzat să schimbe ora, motivele fiind diverse (de la motive religioase și până la banalul refuz). Pornind din Africa și terminând cu Europa, statele care au refuzat să facă trecerea de la ora de iarnă la ora de vară și invers sunt situate pe toate continentele lumii.
Țările care NU schimbă niciodată ora