Ora de iarnă. Avertismentul specialiştilor asupra pericolului pe care îl poate produce această schimbare

de: Iancu Andreea
23 10. 2021

România urmează să treacă în curând la ora de iarnă. Astfel, în weekend-ul următor, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile se vor da cu o oră înapoi. Practic, între 30 și 31 octombrie, ora 02:00 devine ora 01:00. Deși ziua de 30 octombrie va avea 25 de ore în loc de 24 de ore, fiind cea mai lungă zi din an, schimbarea poate reprezenta un pericol, potrivit specialiștilor. Află ce motive sunt susținute de către oamenii de știință.

Ce avertisment transmit specialiștii privind ora de iarnă. Schimbările care pot apărea în cazul oamenilor

Ora de iarnă 2021 marchează trecerea la sezonul rece, astfel că durata zilei începe să se micșoreze treptat, nopțile devenind tot mai lungi. Ultimul weekend din luna octombrie va fi reprezentat de o oră în plus de somn, după ce ceasurile se vor da înapoi cu o oră.

Practic, vom putea dormi mai mult, cum ar spune cei care își doresc puțin mai mult timp pentru odihnă. Însă specialiștii transmit un avertisment cu privire la schimbările care pot apărea după această modificare.

În ciuda faptului că schimbarea programului va adăuga o oră de somn în programul nostru, specialiștii avertizează că există unele riscuri ce pot avea consecințe importante în această perioadă.

Se pare că această trecere la ora de iarnă reprezintă un șoc pentru organism, astfel că în primele două săptămâni de la schimbare, calitatea somnului mai multora va scădea. De asemenea, durerile de cap și scăderea apetitului s-ar putea număra printre semnele că modificarea afectează organismul.

Modificarea orei de trezire și creșterea numărului orelor de întuneric generează un stres la care organismul reacționează prin creșterea activității sistemului nervos simpatic și a nivelului citokinelor proinflamatorii, determinând modificări la nivel cardiovascular și neuropsihic, a explicat medicul urgentist Lhuana Zissu, directorul Serviciului Județean de Ambulanță Buzău.

Efectele orei de iarnă asupra psihicului

Trecerea la ora de iarnă, ce va avea loc între 30 și 31 octombrie, are implicații și la nivelul psihicului uman. Stările de astenie, apatia, agitația, irascibilitatea, anxietatea, precum și tulburările de concentrare sau de memorie, ori o stare generală proastă pot fi semne pe care medicii psihiatri le asociază cu modificarea orei de iarnă.

Persoanele mai sensibile pot fi influențate de schimbarea orei, pentru că se autosugestionează şi astfel pot resimți unele tulburări ale ritmului de somn. Nu este o problemă gravă, iar majoritatea oamenilor se acomodează în câteva zile.

Totuși, în funcție de cât se gândeşte fiecare la asta, schimbarea orei poate da peste cap ritmul de zi cu zi și chiar îi poate afecta sănătatea pentru una-două săptămâni.

În această perioadă poate resimţi o stare de oboseală accentuată, lipsă de energie, chiar o predispoziție la depresie în cazul persoanelor care suferă deja de anumite afecțiuni psihice. De aceea, numărul sinuciderilor creşte în perioada imediat următoare schimbării orei, iar în această perioadă, când se adaugă și presiunea și stresul pandemiei de coronavirus, riscurile sunt chiar mai mari, a explicat medicul psihiatru Maria Cristache.