În ultimii ani, Comisia Europeana a propus renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa. Cum nu s-a luat încă nicio decizie oficială, ora de iarnă se va schimba și în 2020.
Ce este ora de iarnă, de fapt? E denumirea generică acordată în momentul în care revenim de la ora de vară la cea de iarnă. Este adaptarea timpului după lumina zilei care, pe timp de iarnă, începe mai târziu decât pe timp de vară. Este cunoscut faptul că, pe timp de vară, facem economie datorită luminii naturale a dimineților care încep mai devreme.
Ministerul sănătății din România susține renunțarea la schimbarea sezonieră a orei deoarece, după cum spun și experții, lasă urme negative în corpul uman, indiferent de vârstă.
Ora de iarnă este ora standard. Multe țări nu au adoptat ora de vară. Motivul este grija față de cetățeni deoarece mulți dintre ei erau bulversați și comportamentul lor devenea haotic. În plus, la locul de muncă le scădea randamentul. Același lucru se întâmplă la școală și cu unii copii.
Trecerea la această oră în 2020 se face pe data de 24 spre 25 octombrie. O să fie ultimul weekend din lună. Ora locală 04:00 AM va deveni ora locală 03:00 AM.
Medicii spun că trecerea la ora de iarnă 2020 este resimțită cel mai mult de copii și de persoanele în vârstă. Printre afecțiunile pe care aceștia le resimt se numără: insomnii, oboseala, anxietate si dureri de cap.
Încă din 2018, Ministerul Sănătății cere renunțarea la schimbarea orei.
„Noi funcționăm după lumina solară și în momentul în care se scurtează ziua ne simțim mai obosiți sau chiar avem deficit de atenție”, spune psihologul Lorena Diaconescu.
„Trecerea la ora de iarnă şi schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organismul nostru. Deşi este un proces care în situaţii normale necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare, de maximum o săptămână, este important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentaţie echilibrată şi o activitate fizică susţinută, pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt“
Corina Zugravu, doctor”Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”
Mihaela Săhlean, psiholog