Opt persoane, inculpate pentru moartea lui Maradona. Ce pedeapsă riscă și când va începe procesul

Opt persoane, inculpate pentru moartea lui Maradona. Ce pedeapsă riscă și când va începe procesul
Diego Armando Maradona a murit pe 25 noiembrie 2020, la vârsta de 60 de ani

Opt persoane, inculpate pentru moartea lui Maradona. Cel supranumit El Pibe D’oro s-a stins din viață pe 25 noiembrie 2020, la doar 60 de ani, în urma unui infarct suferit la puțină vreme după ce fusese supus unei operații pe creier. „Ieșirea din scenă” a lui Diego Maradona face obiectul unei anchete a procuraturii argentiniene, mai multe persoane care l-au avut sub îngrijire medicală fiind trimise în judecată.

Opt persoane, inculpate pentru moartea lui Maradona

Opt persoane, inculpate pentru moartea lui Maradona. Miercuri, s-au împlinit 36 de ani de la „Golul lui Dumnezeu”, înscris de marele fotbalist argentinian cu mâna în partida cu Anglia, din sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1986.  În aceeași partidă, El Pibe D’oro a marcat și bijuteria ce a fost considerată „Golul secolului”, aducând victoria echipei sale care, finalmente, a câștigat atunci și titlul mondial.

De curând, tricoul în care Maradona a reușit cele două goluri istorice a fost scos la licitație. El era în posesia fostului mijlocaș englez Steve Hodge după ce a făcut schimb cu legendarul fotbalist la finalul partidei disputate în Mexic. În aprilie, casa de licitații Sotheby a estimat valoarea articolului vestimentar între patru milioane de lire sterline și șase milioane de lire sterline. Potrivit BBC, operațiunea a fost finalizată pentru o sumă record de 8.4 milioane de euro.

Riscă 25 de ani de închisoare

Tot miercuri, opt membri ai personalului medical au fost trimise în judecată pentru presupusă neglijență penală în cazul morții legendei fotbalului argentinian Diego Maradona, potrivit unei hotărâri judecătorești, conform AP.

Cele opt cadre medicale implicate în proces sunt neurochirurgul și medicul de familie, Leopoldo Luciano Luque (40), psihiatrul Agustina Cosachov (36), psihologul Carlos Ángel „Charly” Díaz (30 de ani), Nancy Edith Forlini (53 de ani), coordonatorul medical Mariano Ariel Perroni (41 de ani), asistenții medicali Ricardo Omar Almirón (39 de ani) și Dahiana Gisela Madrid (37 de ani), dar și medicul clinician Pedro Pablo Di Spagna (49 de ani).

Magistratul care judecă speța menționează că în cazul acestora se dezbate „absența oricărei acțiuni salvatoare care ar fi putut preveni decesul”.

Echipa de procurori creată special pentru acest caz i-a acuzat pe toți inculpații ca fiind coautori de „omor simplu cu posibilă premeditare”, după ce a concluzionat că echipa medicală a lui Maradona a fost „deficitară”, „imprudentă” și „indiferentă”, că știa că Maradona putea să moară în starea în care se afla și că nu au făcut nimic pentru a împiedica acest lucru.

Procesul nu va începe mai devreme de 2023

În ciuda faptului că este vorba de o infracțiune cu o pedeapsă prevăzută între 8 și 25 de ani de închisoare, procurorii nu au cerut niciodată arestarea, iar cei opt inculpați vor fi judecați în stare de libertate. Conform sursei citate, procesul celor opt nu va începe mai devreme de finalul anului 2023 sau începutul lui lui 2024.

Maradona, o figură legendară a istoriei fotbalului mondial, a murit la vârsta de 60 de ani din cauza unui edem pulmonar și a unei insuficiențe cardiace, la 25 noiembrie 2020, într-o casă din cartierul privat San Andrés, din Tigre, unde se afla într-o internare la domiciliu discutabilă din cauza dependenței sale de alcool și după ce fusese supus unei intervenții neurochirurgicale.

Autopsia a stabilit că acesta a murit ca urmare a unui „edem pulmonar acut secundar unei insuficiențe cardiace cronice exacerbate” și a descoperit o „cardiomiopatie dilatativă” la nivelul inimii sale.