ONU reacționează la zvonul vaccinării forțate. Ce spune Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului
ONU a reacționat la zvonul privind vaccinarea forțată. Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului a ieșit cu o declarație, după ce în spațiul public au apărut mai multe voci care susțin că vaccinarea va fi obligatoriu și inocularea se va face forțat. Înaltul Comisar a vorbit despre drepturile omului în contextul pandemiei și în raport cu vaccinarea, transmițând un mesaj video. Michelle Bachelet a ținut să asigure oamenii despre poziția ONU cu privire la acest subiect.
Vaccinarea anti-covid, forțată?
Orice „mandat de vaccinare trebuie să respecte principiile de legalitate, necesitate, proporționalitate și nediscriminare”, a declarat Michelle Bachelet.
Vaccinarea forțată nu este „în niciun caz” acceptabilă, spune șefa ONU pentru drepturile omului
„În nicio circumstanță nu ar trebui ca oamenilor să li se administreze cu forța un vaccin”, a declarat Michelle Bachelet într-un mesaj video.
Țările care iau în considerare introducerea mandatelor de vaccinare în lupta împotriva Covid-19 trebuie să se asigure că respectă drepturile omului, a declarat miercuri Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, subliniind că vaccinarea forțată nu este niciodată acceptabilă.
Luând cuvântul în cadrul unui seminar al Consiliului pentru Drepturile Omului prin intermediul unui mesaj video, Michelle Bachelet a avertizat că există considerente semnificative privind drepturile care trebuie luate în considerare înainte de a face vaccinarea obligatorie.
Mandatul de vaccinare, ultima soluție împotriva pandemiei
Orice „mandat de vaccinare trebuie să respecte principiile legalității, necesității, proporționalității și nediscriminării”, a spus ea.
„În nicio circumstanță nu ar trebui să se administreze cu forța un vaccin oamenilor”.
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a declarat că obiectivele urmărite de țările care se gândesc la mandate pentru a proteja vieți, în timp ce Europa și alte regiuni se luptă cu valuri puternice ale pandemiei, sunt „bineînțeles, de cea mai mare legitimitate și importanță”.
Dar a insistat asupra faptului că „mandatele de vaccinare ar trebui să fie utilizate numai atunci când este necesar pentru a atinge scopuri imperioase de sănătate publică”.
„Și ar trebui să fie luate în considerare doar atunci când măsuri mai puțin intruzive, cum ar fi purtarea de măști și distanțarea socială, au eșuat în mod demonstrabil în a satisface astfel de nevoi de sănătate”.
Ea a subliniat, de asemenea, că pentru ca orice mandat să fie acceptabil, țările trebuie să se asigure că vaccinurile sunt cu adevărat disponibile și accesibile.
„Dacă toți oamenii nu au un acces real și practic la vaccinuri, cerințele privind vaccinurile nu vor fi în concordanță cu principiile fundamentale ale drepturilor omului privind egalitatea și nediscriminarea”, a spus ea.
Regimul de vaccinarie obligatorie trebuie să permită excepții
Bachelet a subliniat, de asemenea, că „vaccinurile efectiv utilizate trebuie să fie, de asemenea, suficient de sigure și eficiente pentru a atinge obiectivele de sănătate publică”.
De asemenea, orice regim de vaccinare obligatorie trebuie să fie suficient de flexibil pentru a permite „excepții adecvate, cum ar fi atunci când un vaccin este contraindicat din punct de vedere medical pentru o persoană”.
Bachelet a declarat că ar putea fi adecvată restricționarea unor drepturi și libertăți, inclusiv condiționarea accesului la școli, spitale sau alte spații publice de vaccinare.
Dar inoculările forțate nu sunt niciodată acceptabile, a spus ea, „chiar dacă refuzul unei persoane de a se conforma unei politici de vaccinare obligatorie poate atrage alte consecințe legale, inclusiv, de exemplu, amenzi corespunzătoare”.
„În cazul în care sunt impuse sancțiuni, acestea ar trebui să fie proporționale și supuse revizuirii de către autoritățile judiciare”, a spus ea, conform ndtv.com.
Cine poate fi scutit
Trebuie să existe „garanții procedurale adecvate, inclusiv dreptul de a solicita o scutire justificată și dreptul de a contesta orice formă de sancțiune în fața unei autorități echitabile și independente”, a insistat ea.
Privind spre viitor, șefa ONU pentru Drepturile Omului a declarat că orice mandat de vaccinare introdus „ar trebui să facă obiectul unor revizuiri oficiale frecvente pentru a se asigura că acestea rămân necesare, proporționale și nediscriminatorii”.