24 oct. 2023 | 09:41

ONU, avertisment îngrijorător privind tensiunile dintr-un stat aflat în apropierea României. Ce se întâmplă acolo și cum ar putea afecta regiunea

News
ONU, avertisment îngrijorător privind tensiunile dintr-un stat aflat în apropierea României. Ce se întâmplă acolo și cum ar putea afecta regiunea
Conflict Kosovo-Serbia

Tensiunile din regiune cresc de la o zi la alta, iar motivele par să se diversifice, lucru care îngrijorează și mai mult comunitatea internațională. Astfel că, după războiul desfășurat de mai bine de 600 de zile, un nou conflict ar putea escalada în apropierea României, lucru despre care Organizația Națiunilor Unite a avertizat. La ce riscuri este expusă regiunea?

De la ce a izbucnit conflictul?

După doi ani de război în Ucraina, atenția comunității internaționale se îndreaptă acum și către regiunea Balcanilor, acolo unde tensiunile cresc semnificativ. ONU a atras atenția asupra unei situații de „suspiciune reciprocă” în Kosovo și a solicitat cu fermitate „măsuri de dezescaladare” între Belgrad și Pristina.

Tensiunile dintre Kosovo și Serbia au escaladat după moartea unui polițist kosovar, ucis într-o ambuscadă la data de 24 septembrie. Acest tragic incident a fost atribuit unui comandou paramilitar format din sârbi kosovari, alimentând resentimentele și temerile reciproce.

Din păcate, îngrijorarea comunității internaționale crește pe măsură ce tensiunile se amplifică în regiunea Balcanilor, cu riscul de a degenera în conflicte de amploare.

ONU a atras atenția importanței pe care o are găsirea unor modalități de reconciliere între liderii din Kosovo și Serbia pentru a calma spiritele și a evita escaladarea ulterioară a tensiunilor, astfel încât să se mențină pacea și stabilitatea în această regiune cu o istorie marcată de conflicte.

Din păcate, autoritățile române se tem pentru escaladarea situației și sunt și ele într-o continuă monitorizare a tensiunilor, pentru a interveni rapid în cazuri extreme.

ONU, semnal de alarmă privind măsurile care ar putea elimina tensiunile din regiune

Atât ONU, cât și alte organizații internaționale continuă să monitorizeze situația și să încurajeze dialogul pentru a preveni orice escaladare a conflictului.

„Evenimentele majore din 24 septembrie au exacerbat un mediu de securitate care se degrada deja, marcat de o atmosferă de suspiciune reciprocă şi percepţii contradictorii, în special în nordul Kosovo.

Măsuri de dezescaladare sunt cruciale pentru a reduce tensiunile”, a transmis şefa misiunii Naţiunilor Unite în Kosovo, Caroline Ziadeh, apelând la „dialog” pentru a ieşi din „impasul politic”.

Caroline Ziadeh a făcut un apel ferm pentru recunoașterea „fără întârziere sau condiții prealabile” a asociațiilor municipale sârbe din această regiune disputată.
Această solicitare vine în contextul creșterii tensiunilor și a problemelor care au afectat Kosovo în urma recentelor alegeri, în special, în orașele predominant sârbe din nordul Kosovo.

Alegerile din aceste zone au fost marcate de un boicot al alegătorilor sârbi, ceea ce a condus la alegerea primarilor albanezi cu o prezență la vot sub 4%. Această situație a generat tensiuni și proteste, care s-au transformat într-o revoltă, în urmă cu cinci luni.

Declarațțile făcute de premierul Serbiei în fața ONU

Ana Brnabic, premierul Serbiei, a vorbit în fața Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU), subliniind importanța „comunității municipalităților sârbe” și afirmând că aceasta reprezintă un element inevitabil pentru implementarea oricărui acord viitor.

Premierul sârb și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la evenimentele din 24 septembrie și a pus responsabilitatea pentru acestea în sarcina autorităților din Pristina.

Oficialul a caracterizat aceste evenimente ca fiind o consecință a unui climat de frică și teroare impus de Pristina, în ciuda apelurilor internaționale pentru dezescaladare conflictului.

Ana Brnabic a folosit termenul „campanie tăcută de epurare etnică” pentru a descrie situația din Kosovo și a subliniat nevoia urgentă de a aborda această problemă și de a se asigura că drepturile și siguranța comunității sârbe sunt protejate.

„Ceea ce s-a întâmplat pe 24 septembrie nu a fost doar un atac asupra Kosovo, a fost un plan de destabilizare a Balcanilor de Vest”, a insistat ea.

 

 

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Vreme crâncenă în ziua alegerilor. Estimările ANM pentru duminică
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro