ONU, acuzații grave la adresa Rusiei și Ucrainei. Ce au în comun cele două țări implicate în război

ONU, acuzații grave la adresa Rusiei și Ucrainei. Ce au în comun cele două țări implicate în război
Trupe ucrainene, apărăându-și teriroriul Sursă foto: Ministerul ucrianean al Apărării

Tensiunile războiului se intensifică, iar din păcate, numărul pierderilor de vieți omenești atinge cote inimaginabile. În urmă cu puțin timp, Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a declarat la Geneva că ambele țări implicate în actualul conflict militar, care se desfășoară de mai bine de patru luni, sunt responsabile pentru diverse atrocități care au loc pe front, niciunul dintre vinovați nefiind adus să răspundă în fața legii pentru actele de violență și omor.

Rusia și Ucraina, acuzate oficial de ONU pentru încălcarea drepturilor omului

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, a transmis că atât Rusia, cât și Ucraina, au încălcat în cadrul acestui război drepturile omului și dreptul internațional umanitar, prin amplasarea instalațiilor militare lângă clădiri civile, folosind oamenii pe post de scuturi pentru a intimida adversarul.

Deși Rusia o face într-o mai mare măsură, reprezentantul ONU susține că datele indică faptul că și Ucraina este responsabilă pentru astfel de acțiuni inumane.

„Forțele armate rusești, dar și cele ucrainene, amplasează instalații militare în apropierea clădirilor civile și folosesc civilii ca scuturi umane. Acest lucru este probabil valabil și pentru armata ucraineană, deși într-o măsură mult mai mică”, a declarat la Geneva, Michelle Bachelet.

De asemenea, reprezentantul ONU subliniază că soldații ambelor țări au comis și alte infracțiuni și încălcări ale legii, precum torturi și abuzuri ale prizonierilor, fără a fi pedepsiți.

„Vorbim despre tortură și rele tratamente aplicate prizonierilor de război, iar autorii acestor acte nu au fost aduși în fața justiției”, a subliniat Bachelet.

Mai mult, oficialul ONU a tras un semnal de alarmă față de abuzurile sexuale și violențele care au loc pe teritoriile controlate de trupele ambelor țări. Aceasta și-a exprimat public îngrijorarea față de existența încălcării grave a drepturilor omului de către Rusia.

„Același lucru este probabil să fie valabil și pentru forțele armate ucrainene din estul țării, deși într-o măsură mult mai mică”, a concluzionat Bachelet.

ONU, apel categoric către Rusia

În cadrul aceleiași întruniri, oficialul ONU solicită încetarea crimelor, a torturii și a detențiilor arbitrare în numele fiecărei victime a acestui război fără sens. De asemenea, aceasta a declarat că, în cadrul ONU există temerea unor omoruri ilegale și extrajudiciare comise de Rusia.

„Un număr tot mai mare de dovezi oferă motive rezonabile de a crede că forțele armate ruse au comis încălcări grave în această privință”, a mai adăugat Bachelet.

Aceasta a declarat că biroul său investighează în acest moment peste 300 de acuzații de omoruri comise de soldații ruși în afara operațiunilor de luptă. De altfel, oficialul ONU a mai abordat și problema arestării a peste 1000 de presupuși colaboratori de către serviciul ucrainean de securitate, care nu ar fi în acord cu drepturile omului.

Potrivit ultimului bilanț ONU, d epe 3 iulie, privind uciderea civililor în urma agresiunilor Rusiei față de Ucraina, peste 10.000 de civili au fost uciși, cei mai mulți în timpul bombardamentelor exercitate în zonele rezidențiale.