E o regulă generală în România ca oamenii din posturile-cheie să fie numiți pe criterii politice. Dar nu se întâmplă acest lucru numai în interiorul țării, ci și la Curtea de Justiție a UE, acolo unde a ajuns un apropiat al PSD, numit de premierul Dăncilă.
Multe posturi cheie din administrație sunt ocupate de persoane numite pe criterii politice. Acest lucru nu mai e un secret, dar atunci când persoanele sunt nepregătite, consecințele pot fi grave.
Una e să conduci o direcție locală de taxe și impozite și alta e să reprezinți interesele României în plan internațional. A demonstrat-o noul agent guvernamental din partea României la CJUE – Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
Numit de premierul Dăncilă, el a dat cu stângul în dreptul chiar în primele luni de mandat. A uitat să conteste o corecție financiară aplicată României, iar acum Bucureștiul e bun de plată.
Iar suma nu e deloc mică: 80 de milioane de euro.
Totul a început de la o decizie a Comisiei Europene din iunie anul trecut. Atunci, CE a anunțat că va aplica României corecţii financiare pentru o serie de nereguli la proiecte derulate cu bani europeni. Erau vizate fondurile europene acordate prin programele de agricultură și dezvoltarea satelor.
Procedura spunea că România avea la dispoziţie două luni, adică până pe 24 august, să conteste corecţiile financiare. Însă acest lucru s-a întâmplat abia în 7 septembrie 2018. Atunci a decis agentul guvernamental la CJUE să conteste amenda, ieșind din termenul legal.
Într-o scurtă reacție și deloc lămuritoare, Ministerul de Externe de la București s-a plâns că Tribunalul UE nu a organizat o dezbatere reală pe tema sancțiunii, potrivit Hotnews. Cu alte cuvinte, agentul guvernamental a contestat cu întârziere amenda pentru că…nu a fost invitat la discuții.
Funcția de agent guvernamental la CJUE a fost ocupată, timp de șapte ani, de Răzvan Horațiu Radu. În mai anul trecut, însă, premierul Dăncilă l-a destituit.
În locul său a fost numit Costin Radu Canţăr, selectat strict pe criterii politice. El e cunoscut drept un apropiat al Olguţei Vasilescu și a fost şeful de cabinet al lui Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj din partea PSD. Unul dintre baronii locali, așa cum e cunoscut.
În replică, Radu Canțar susține că, și în alte dăți, contestația s-a făcut în afara termenului legal și a fost acceptată, potrivit ziare.com.
„Având în vedere că, în afară de mine, au mai fost trei colegi care s-au ocupat de cauza, va îndemn să-i consultați, mai ales că una din persoanele ce s-a ocupat efectiv de această cauza nici nu mai lucrează la MAE, astfel încât cred că va poate oferi o opinie imparțială. Referitor la afirmația potrivit cărei calculul termenelor după calendarul de rit vechi – din respect mă cenzurez să ofer un contra-exemplu dintr-o cauza din anul 2017, în care s-a procedat identic!”.
Radu Canțar, agent guvernamental CJUE
Ministerul de Externe de la București și APIA anunță, de asemenea, că cererea a fost depusă în termen și că România nu va fi, într-un final, sancționată.
Radu Canțar nu este singurul ajuns în funcții cheie la nivel european cu sprijinul PSD. Social-democrații au schimbat-o şi pe Catrinel Brumar, avocatul României la CEDO.
Ea a fost înlocuită cu avocatul Viorel Mocanu, cunoscut pentru faptul că i-a apărat, între alții, pe Florin Salam și pe Oana Zăvoranu în diverse spețe.