Unul dintre oamenii din conducerea PSD face de toate nu numai în interiorul partidului, ci și în afara lui. Tocmai a dat un tun de milioane de euro prin vânzarea unui teren aflat într-o situația juridică ce ridică multe semne de întrebare.
La mai toate mitingurile PSD și la reuniunile importante, un om e nelipsit de lângă liderul Liviu Dragnea. E mereu lângă el, e unul dintre cei mai vocali susținători ai măsurilor PSD considerate controversate și e cunoscut drept „omul bun la toate”.
El se ocupă să scoată susținătorii partidului în stradă și tot el îi organizează pe cei care-l apără pe Liviu Dragnea la fiecare termen al procesului.
E vorba de Codrin Ștefănescu, secretar general interimar al PSD, care tocmai a bifat și un tun de milioane de euro.
O tranzacție prin care a vândut un teren care, potrivit unei hotărâri judecătorești, ar fi trebuit să se afle în proprietatea statului. Prin multe încrengături juridice și operațiuni financiare care ridică multe semne de întrebare, terenul a ajuns în proprietatea lui Codrin Ștefănescu. Cel care l-a înstrăinat imediat.
Codrin Ștefănescu, secretar general interimar al PSD, a vândut, la începutul acestui an, către o firmă din grupul Oscar Downstream un teren de la periferia de vest a Capitalei, potrivit unei investigații Rise Project.
Firma care a intrat în posesia terenului de 4 hectare e administrată de magnatul Alin Niculae. Suma pe care s-a bătut palma e de două milioane de euro, bani pe care social-democratul Codrin Ștefănescu urmează să îi primească în mai multe tranșe. Ultima dintre ele e programată în ianuarie anul viitor. Profitul net: aproape 1,4 milioane de euro, bani care intră direct în conturile lui Codrin Ștefănescu.
Pentru început, a încasat un sfert din suma totală negociată, adică vreo jumătate de milion de euro.
Jurnaliștii arată că, într-adevăr, în momentul vânzării, terenul aparținea lui Codrin Ștefănescu. Dar modul în care acesta a ajuns proprietar peste parcela de teren ridică multe semne de întrebare.
Există o hotărâre judecătorească definitivă, dată în urmă cu câțiva ani, potrivit căreia terenul astfel înstrăinat nu ar fi trebuit să se afle în proprietatea lui Codrin Ștefănescu, ci în cea a statului. Această decizie a fost luată în urmă cu opt ani, dar nicio instituție publică nu s-a luptat să o valorifice în sens juridic și să ceară, printr-o acțiune suplimentară în instanță, ca terenul lui Ștefănescu să revină în proprietatea comună a cetățenilor.
Din cauza acestei lipse de reacție, Codrin Ștefănescu a bifat un tun de două milioane de euro din vânzarea unui bun care, în mod normal, ar fi trebuit valorificat de stat, în interesul cetățenilor.
Terenul pe care l-a vândut Codrin Ștefănescu e deținut, la comun, cu o altă persoană, care va încasa și ea atât cât îi revine din împărțirea suprafeței. Adică vreo 800.000 de euro.
Parcela e poziționată într-o zonă industrială, plină de gunoaie și necurațată de ani buni, între calea ferată București-Giurgiu și depoul de tramvaie Militari. Se află în imediata apropiera a centurii București și la graniță cu comuna Domnești, din județul Ilfov.