20 sept. 2019 | 06:59

Va fi ”omul bolnav al Europei”: cel mai bogat om din Japonia, despre Brexit

Știri generale
Va fi ”omul bolnav al Europei”: cel mai bogat om din Japonia, despre Brexit

Nimeni nu știe ce se va întâmpla cu Brexit în următoarele luni. Situația nu este mai clară comparativ cu acum trei ani, când s-a votat decizia respectivă.

Britanicii sunt foarte tensionați când vine vorba de Brexit și cei mai mulți din ei ar vota împotrivă, dacă ar avea ocazia să-și mai exprime o dată punctul de vedere pe marginea subiectului. În privința a ceea ce se va întâmpla după implementare, ipotezele sunt multe, dar unul dintre cele mai dramatice tonuri pe marginea subiectului a fost adoptat de Tadashi Yanai. Acesta din urmă este cel mai bogat om din Japonia iar temerile sale sunt legate de repercusiunile Brexit la nivelul întregii Europe, dacă nu global.

Tadashi Yanai este fondatorul și CEO-ul Fast Retailing, un gigant care, printre altele, deține și brandul Uniqlo. El a avertizat că întregul proces de Brexit este ”practic imposibil”. Mai mult decât atât, ar putea readuce Regatul Unit la stagnarea economică din anii 1970. În perioada la care face referire Yanai, Marea Britanie era definită ca fiind ”omul bolnav al Europei”. În contextul în care, în ultimele decenii, Regatul Unit a beneficiat de statutul de economie deschisă, cel mai bogat om din Japonia este de părere că foarte mulți oameni talentați vor migra din Anglia în alte colțuri ale lumii, cu consecințe dezastruoase pentru economia locală.

„Dacă Brexitul are loc, Regatul Unit s-ar putea întoarce la situația dinaintea erei Margaret Thatcher, când UK era pomenită ca fiind omul bolnav al Europei. Mă tem că s-ar putea întâmpla din nou”, a spus Yanai pentru CNN Business. Fosta prim-ministru Margaret Thatcher a câștigat primele alegeri în 1979, după ani de creștere scăzută, inflație mare și șomaj ridicat în economia Marii Britanii. În anii 1980, încurajate de Thatcher, companii japoneze au început să vadă în Marea Britanie drept o poartă de intrare în Europa și au investit masiv în industria auto, bănci și alte domenii. Acesta este contextul declarațiilor lui Yanai și reprezintă un ecou al temerilor mai multor oameni de afaceri japonezi.

În privința performanței economice a CEO-ului japonez, Fast Retailing, imperiul global al confecțiilor care deține Uniqlo, a deschis acum 18 ani la Londra primul său magazin de îmbrăcăminte din afara Japoniei. Din acel moment, gigantul s-a extins în toate piețele majore ale lumii. Fast Retailing a înregistrat vânzări de 19,2 miliarde de dolari în 2018, iar Yanai valorează 30 de miliarde de dolari, conform Bloomberg.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Netflix, o nouă lovitură. Povestea despre care vorbește toată lumea
EVZ.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
S-a dat ORDIN de EVACUARE în România. Raed Arafat a decis chiar acum
Capital.ro
Județul din România care a dat lovitura: are o reputație turistică uriașă, iar liderii de aici au investit de peste 10 ori valoarea bugetului local
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
ANUNȚUL PRIVIND PENSIILE! Ministerul Muncii a DAT VESTEA
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro