Brexit, din nou în impas: amenințarea succesorului Theresei May la adresa UE

Brexit, din nou în impas: amenințarea succesorului Theresei May la adresa UE

Finalul Brexit continuă să fie învăluit în mister, iar demisia Theresey May de acum câteva zile nu a ajutat demersurile. Atitudinea agresivă a lui Boris Johnson este un alt motiv pentru care perspective sunt mai triste ca niciodată în Marea Britanie.

Situația pe marginea Brexitului este din nou una foarte tensionată, după ce vineri, Theresa May a demisionat în mod oficial din funcția de lider al Partidului Conservator. Gestul său a venit, implict, cu pierderea funcției de premier al Marii Britanii. May amenința de mult timp că va renunțat la poziția de prim ministru, dacă nu va reuși să convingă Camera Comunelor să voteze un acord privind Brexit. Inevitabilul s-a produs.

În locul ei, principalul candidat este Boris Johnson, unul dintre promotorii mișcării Brexit, o personalitate agresivă care nu a privit niciodată cu ochi buni Uniunea Europeană. La scurt timp după ce numele său a ajuns pe lista posibililor premieri ai Regatului Unit, Johnson s-a aruncat deja la mai multe declarații amenințătoare la adresa UE. Acestea au sunat și mai grav din cauza tonului sarcastic la care a apelat oficialul britanic.

Cu o atitudine cât se poate de senină, Boris Johnson a spus că va refuza să achite ”factura de divorț” a Marii Britanii de Uniunea Europeană, în valoare de 39 de miliarde de lire sterline. Condiția să revină asupra deciziei este ca UE să ofere condiții semnificativ mai bune privind retragerea britanică, a relatat Agerpres.

„Prietenii şi partenerii noştri trebuie să înţeleagă că banii vor fi păstraţi până când vom avea mai multă claritate cu privire la drumul pe care să mergem”, a explicat Johnson, un înfocat adept al Brexitului, într-un interviu pentru Sunday Times. „Într-un acord bun, banii sunt un solvent excelent şi un foarte bun lubrifiant”, a continuat oficialul. În total, 11 politicieni conservatori au anunțat că intră în cursa pentru succesiunea Theresei May.

Sursa: AGERPRES