OMS, decizie neașteptată privind variola maimuței. Motivul pentru care vrea să-i schimbe denumirea
Organizația Mondială a Sănătății ia în considerare schimbarea denumirii oficiale a variolei maimuței, având în vedere îngrijorările legate de stigmatizarea și rasismul din jurul virusului care a infectat aproape 1.600 de oameni la nivel global.
Virusul care se răspândește la nivel global ridică probleme în rândul oamenilor de știință
Directorul general OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat marți dimineață că organizația „colaborează cu parteneri și experți din întreaga lume pentru schimbarea numelui virusului variolei maimuței, a tulpinilor acestuia și a bolii pe care o provoacă”. Acesta a mai transmis că OMS va face publice noile variante de nume cât mai curând posibil.
Astfel, peste 30 de oameni de știință internaționali au declarat săptămâna trecută că denumirea acestui virus de circulație internațională este discriminatorie și stigmatizantă și că este nevoie „urgent” de o schimbare a numelui, cel actual nefiind în concordanță cu valorile OMS, care recomandă evitarea regiunilor geografice și a numelor de animale, a transmis un purtător de cuvânt.
Propunerea face ecou unei controverse similare apărute în momentul în care OMS a schimbat rapid numele SARS-CoV-2, după ce oamenii din întreaga lume l-au denumit virusul din China sau Wuhan în absența unei denumiri oficiale. Până în acest moment, sursa animală reală a variolei maimuțelor care a fost găsită la o mare varietate de mamifere rămâne necunoscută.
„În contextul actualului focar global, referirea continuă și nomenclatura acestui virus fiind african nu este doar inexactă, ci este și discriminatorie și stigmatizantă”, a transmis grupul de oameni de știință într-o scrisoare explicativă online.
În cadrul discuțiilor OMS au fost discutate și alte denumiri ale unor boli care contravin ghidurilor, precum gripa porcină, așa încât aceste nume „ar trebui făcută cu scopul de a minimiza impactul negativ și pentru a evita ofensarea oricărui grup cultural, social, național, regional, profesional sau etnic”, a spus purtătorul de cuvânt prin intermediul unui e-mail.
Virusul variolei maimuței reprodus în fotografii rasiste
Având în prim-plan discriminările care se comit odată cu răspândirea variolei maimuței, la finalul lunii mai, asociația Presei străine din Africa a solicitat presei occidentale să renunțe la a mai folosi fotografii în articolele din SUA sau Marea Britanie, care care prezintă boala manifestată la oamenii de culoare din regiunile africane.
Ulterior, oamenii de știință au menționat, de asemenea, faptul că leziunile cu care se prezintă pacienții din acest focar actual au fost, în multe cazuri, diferite de ceea ce a fost documentat istoric în Africa, ceea ce ar putea însemna că pozele pot fi înșelătoare.
Pentru șeful OMS, este clar că situația actuală este „neobișnuită, că virusul se comportă diferit față de trecut și afectează mai multe țări”, a mai transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus.