Organizația Mondială a Sănătății vine cu un avertisment crunt despre tulpina indiană a COVID-19. Aceasta a fost detectată și în alte țări. Iată detalii oficiale din partea OMS!
Organizația Mondială a Sănătății a detectat o variantă care stă la orginea exploziei numărului de cazuri de COVID-19 din India în alte zeci de țări din întreaga lume, conform anunțului din cursul zilei de miercuri al agenției pentru sănătate din cadrul Organizației Naționale Unite, relatează AFP.
Concret, varianta B.1.617 a fost indicată în secvențe de genom descărcate în baza de date GISAID „provenite din 44 de ţări din toate cele şase regiuni ale OMS”, afirmă OMS, adăugând că a primit „notificări privind detectarea în alte cinci ţări”.
Amintim că aceasta a apărut pentru prima oară în India în luna octombrie a.c. Ulterior, cazuri de infectare cu noua variantă au apărut și în Marea Britanie. OMS consideră drept îngrijorător evenimentul și reprezintă unul din motivele care explică explozia pandemiei din India și de altfel cel mai grav focar al pandemiei din lume la momentul actual. Din păcate, tulpina a fost detectată în alte 44 de țări.
Microbiologistul Patrick Berche, membru al Academiei de medicină, precizează de partea sa că „în acest mutant regăsim variantele californian, brazilian şi sud-african, cocktail care-l face să fie atât de contagios”. Un mutant care atacă mai des şi tinerii, ba chiar şi copii.
„Situaţia este critică, trebuie neapărat să ne protejăm. Nu vom putea controla această pandemie dacă nu vaccinăm şi ţările lumii a treia care nu au mijloacele să-şi cumpere serurile.
Trebuie avută o viziune globală, planetară, pentru a combate acest virus. Altfel, vom avea tot timpul posibilitatea de a avea o variantă care soseşte cu avionul pentru a însămânţa Europa sau SUA”, a continuat acesta.
”Există o serie de variante de virus detectate în întreaga lume. Tebuie să le evaluăm în mod corespunzător. Oamenii de știință analizează cât de mult circulă fiecare variantă în zonele locale. Dcă mutațiile modifică severitatea sau transmiterea bolii. Mai sunt și alți factori înainte de a le clasifica ca o nouă amenințare pentru sănătatea publică. Există în fiecare zi noi variante care sunt identificate și raportate, nu toate fiind importante”
Maria Van Kerkhov, epidemiolog (Sursa: CNBC)