OMS, avertisment categoric pentru români. Ce se întâmplă cu tulpina Omicron, de fapt

de: Emanuela Pană
04 02. 2022

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un semnal de alarmă. Potrivit specialiștilor, virusul se ascunde: „Noua mutaţie a Omicron este greu de identificat chiar și în laboratoare“. În țara noastră, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că nu exclude posibilitatea ca noua tulpină de SARS CoV-2 să se extindă, existând deja 13 cazuri secvenţiate. Mai multe detalii, în continuare.

OMS, avertisment categoric pentru români

Virusologul senior al biroului african al OMS, Nixie Gumede-Moelets, a avertizat, în timpul unui briefing al organizației, că o subvariantă a noii mutații Omicron, care a fost identificată în mai multe țări simultan, este dificil de detectat chiar și cu ajutorul testelor de laborator moderne pentru că nu o văd.

„OMS este extrem de îngrijorată de descoperirea unei noi subvariante a Omicron, în cinci țări: Botswana, Kenya, Malawi, Senegal și Africa de Sud. Noua subspecie de Omicron, numită BA.2, este foarte greu de identificat, deoarece testele dezvoltate pentru a detecta tulpina de Omicron nu o văd“, a afirmat Gumede-Moeletsi la un briefing difuzat pe contul de Twitter al biroului OMS din Africa, preluat de Reuters.

Potrivit specialistului, testele și chiar laboratoarele nu recunosc întotdeauna subspecia BA.2, motivul fiind că acesteia îi lipsesc anumite criterii caracteristice variantei Omicron.

În cadrul aceluiași briefing, reprezentantul OMS a mai remarcat că țările africane nu au suficienți bani pentru a vaccina populația împotriva infecției cu coronavirus.

Citește și: OMS, un nou anunț despre pandemia de COVID-19. Răsturnare de situație când toți credeau altceva

Ce se întâmplă cu tulpina Omicron, de fapt

În România, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a informat că pe teritoriul țării noastre există deja 13 cazuri secvenţiate pentru noua tulpină de SARS CoV-2, nefiind exclusă posibilitatea ca acestea să se extindă.

„Sunt apărute 13 cazuri. E o tulpină, care în unele ţări se răspândeşte în paralel cu Omicron clasica, să spunem aşa, vedeţi că virusul evoluează permanent, singura diferenţă care nu este încă confirmată, dar este posibilă, este legată de transmisibilitate care se pare că şi mai mare decât la omicron. Noi nu avem decât 13 cazuri secvenţiate până în momentul de faţă cu această nouă tulpină“, a declarat miercuri Alexandru Rafila.