OMS și alte instituții internaționale de sănătate publică anunță că măștile fabricate manual pot fi periculoase. Ce se întâmplă cu ele?
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a hotărât săptămâna trecută că situația generată de virusul COVID-19 este pandemie, înregistrându-se cazuri de infecții în aproape toate țările lumii. În acest context, măștile de protecție au devenit un accesoriu de nelipsit pentru persoanele care nu se află în izolare și încă pot fi văzute pe străzi. Spaima i-a făcut pe oameni să cumpere mai multe măști decât le-ar fi fost nevoie, astfel că, până se refac stocurile, mulți au rămas fără.
A venit apoi ideea autorităților thailandeze, care încurajează populația să îli confecționeze singură măștile pentru a se proteja de virusul COVID-19. Din păcate, nu sunt eficiente, transmit OMS și alte instituții internaționale de sănătate publică. Din pânză, bumbac sau tifon, niciuna nu protejează împotriva infecției cu coronavirus.
De asemenea, OMS informează și că, în orice situație, măștile faciale protejează numai dacă sunt însoțite de spălarea frecventă a mâinilor cu săpun sau dezinfectant pe bază de alcool.
„Dacă sunteți suspect sau aveți infecție cu coronavirus: purtatul unei măști faciale poate reduce riscul de a-i infecta pe cei din jur. Dacă nu sunteți infectat: nu există în prezent dovezi științifice că sunteți mai protejat în fața coronavirusului dacă purtați mască decât dacă nu purtați”, completează Ministerul Sănătății.
„Cum se poartă masca? Cu partea colorată în exterior, cu banda specială pentru nas logic în zona nasului cu apăsare fermă, cu bărbia, gura și nasul acoperite, cu părțile laterale ale măștii cât mai bine lipite de obraji. Nu se poartă diferit! Nu procedați ca în sfaturile livrate pe internet de persoane neavizate care spun că trebuie să fie cu albul în interior când ești sănătos și cu albul în exterior când ești bolnav”, sunt sfaturile doctorului Vasi Rădulescu, dintr-o postare mai veche pe Facebook.