Organizația Mondială a Sănătății are vești cutremurătoare despre vaccinurile anti-COVID și pandemia de coronavirus. Din păcate, reprezentanții OMS se declară neputincioși în fața apariției noilor variante de virus. Anunț de ultimă oră de la cel mai înalt nivel.
OMS nu crede că vaccinurile anti-SARS-COV-2 actuale vor putea pune capăt pandemiei de coronavirus. Reprezentanții organizației au îndoieli cu privire la capacitatea vaccinurilor de a anihila criza globală existentă. Șeful OMS din Europa este mai pesimist ca niciodată și spune că noile variante ale coronavirusului au schimbat regulile.
Vaccinurile nu vor putea face față noilor variante ale virusului SARS-CoV-2, avertizează Hans Kluge, șeful OMS din Europa. Din cauza variantelor noi apărute, vaccinurile singure nu vor putea pune capăt epidemiei Covid, este anunțul făcut, vineri, 10 septembrie, de către șeful OMS din Europa.
Potrivit lui Hans Kluge, veștile nu sunt deloc bune. Directorul OMS din Europa este de părere că vaccinurile nu pot opri singure pandemia de coronavirus, din cauza variantelor care au redus perspectiva „imunității colective”.
În conferința de presă de vineri, liderul OMS a spus că există probabilitatea ca boala să rămână endemică, fără a fi eradicată.
În luna mai, oficialul de sănătate al ONU a dezvăluit că pandemia de COVID va dispărea doar când vom ajunge la o acoperire minimă de vaccinare de 70% din populația lumii.
Întrebat dacă această afirmație mai este valabilă și în septembrie 2021, Hans Kluge a subliniat că variantele mai noi și mai contagioase, în special Delta, au schimbat regulile jocului.
„La acea vreme, deși varianta detectată inițial în India era deja în creștere, nu a existat o astfel de apariție a unor variante mai transmisibile și mai virale”, a precizat acesta.
„Deci, cred că acest lucru ne aduce la punctul în care obiectivul principal al vaccinării este în primul rând prevenirea formelor severe de boală și deces”, a subliniat liderul OMS din Europa.
„Dacă luăm în considerare că SARS-CoV-2 va continua să sufere mutații și să rămână alături de noi, precum gripa, atunci trebuie să anticipăm cum să ne adaptăm treptat strategia de vaccinare la transmiterea endemică. Totodată, să dobândim cunoștințe foarte valoroase cu privire la impactul dozelor suplimentare”, a mai spus Hans Kluge.
Potrivit epidemiologilor lumii, acum este foarte greu de realizat imunizarea colectivă doar prin vaccinare. Însă vaccinurile rămân cruciale pentru a controla pandemia actuală.
„Un nivel foarte ridicat de vaccinare rămâne, de asemenea, esențial pentru a reduce presiunea asupra sistemelor noastre de sănătate care au nevoie disperată de a trata alte boli decât Covid”, a dezvăluit Hans Kluge.
Varianta Delta a coronavirusului este considerată a fi cu 60% mai transmisibilă decât Alpha și de două ori mai mult decât virusul original.