OMS, anunț de ultimă oră despre subvarianta Omicron. Cine scapă de îmbolnăvire
Noi date de cercetare anunță că cea mai recentă variantă de Covid este de 1,5 ori mai contagioasă decât prima variantă Omicron, potrivit cercetătorilor danezi. Noua subvariantă circulă deja în aproape jumătate din statele americane și în Europa. O cofirmare în acest sens a venit și din partea Agenției de Securitate Sanitare din Marea Britanie. Oficialii agenției au declarat că BA.2 are un avantaj substanțial de creștere față de varianta Omicron originală, cunoscut sub numele de BA.1.
Subvarianta Omicron BA.2 este mult mai infecțioasă
Subvarianta BA.2 a variantei de coronavirus Omicron, este mai transmisibilă decât cea mai comună BA.1. Cercetările au mai relevat că este mai capabilă să infecteze persoanele vaccinate, potrivit unui studiu danez.
Studiul a analizat infecțiile cu coronavirus în peste 8.500 de gospodării daneze între decembrie și ianuarie. Acesta a constatat că persoanele infectate cu subvarianta BA.2 au avut cu aproximativ 33% mai multe șanse de a infecta alte persoane, în comparație cu cele infectate cu BA.1.
La nivel mondial, subvarianta BA.1 reprezintă peste 98% din cazurile de Omicron. Datele, totuși, arată că subvarianta BA.2 a devenit rapid tulpina dominantă în Danemarca, detronând BA.1 în a doua săptămână din ianuarie.
„Am ajuns la concluzia că Omicron BA.2 este în mod inerent substanțial mai transmisibilă decât BA.1. Subvarianta posedă, de asemenea, proprietăți imuno-evazive. Acestea reduc și mai mult efectul protector al vaccinării împotriva infecției.
Dacă ați fost expus la Omicron BA.2, aveți 39% probabilitate de a fi infectat în termen de șapte zile. Dacă, în schimb, ați fi fost expus la BA.1, probabilitatea este de 29%.”, au declarat cercetătorii studiului, preluați de agenția Reuters.
Studiul a fost realizat de cercetători de la Statens Serum Institut (SSI), Universitatea din Copenhaga, Danemarca. Acest lucru sugerează că BA.2 este cu aproximativ 33% mai infecțios decât BA.1, au adăugat cercetătorii danezi. Cazuri de BA.2 au fost înregistrate și în Statele Unite, Marea Britanie, Suedia și Norvegia. În Danemarca, unde reprezintă aproximativ 82% din cazuri.
OMS spune că vaccinurile au jucat totuși un rol important
După apariția noilor date, OMS spune că va ține sub observație evoluția noii subvariante, relevând faptul că, deși domininată, subvarianta nu dă reinfecții. Repreentanții OMs spun că, și în această situație, vaccinurile au jucat totuși un rol important. Atât persoanele vaccinate cu rapel, cât și cele complet vaccinate au fost mai puțin predispuse la infectare și la transmiterea oricăreia dintre subvariante, în comparație cu cele nevaccinate.
Analiza preliminară efectuată de danezi a arătat că nu există nicio diferență în ceea ce privește riscul de spitalizare pentru BA.2 în comparație cu BA.1. Studiul confirmă, de asemenea, analiza preliminară din Anglia, care a arătat că BA.2 pare să aibă un avantaj substanțial de creștere față de tipul BA.1, potrivit Agenției britanice de securitate sanitară.