În cursul zilei de marți, un oficial al OMS a dezvăluit ultimele descoperiri referitoare la infecția cu subvarianta BA.2 a Omicron. Anunțul vine ca urmare a informațiilor apărute în ultimele zile cu privire la creșterea infectărilor generate de această variantă, cât și a faptului că ar putea fi mai periculoasă decât subvarianta BA.1. Astfel, în multe situații, medicii au afirmat că există bănuieli cu privire la asemănările dintre subvarianta BA.2 și tulpina Delta.
În această perioadă a valului cinci al pandemiei, tot mai multe țări au anunțat o creștere îngrijorătoare a infectărilor generate de subvarianta BA.2 astfel că, în cazul mai multor pacienți internați la ATI a fost identificată această subvariantă.
Din acest motiv, anumite cadre medicale au afirmat că ar putea fi vorba de o asemănare cu tulpina Delta, mai ales că în urma secvențierii s-au observat niște mutații suplimentare care ajută virusul să pătrundă în organism fără a fi receptat de anticorpii dobândiți în urma vaccinării anti-Covid-19. Cu toate acestea, ultimele vești primite de la OMS contrazic supozițiile privind agresivitatea ridicată a subvariantei BA.2, afirmând că nu au fost observate diferențe între subvariantele BA.1, cea mai răspândită și BA.2, identificată în număr mai mic de cazuri, dar în continuă creștere.
„Nu vedem o diferenţă în ceea ce priveşte severitatea între (subvariantele) BA.1 şi BA.2 şi, prin urmare, este un nivel similar de severitate în ceea ce priveşte riscul de spitalizare”, a declarat Maria Van Kerkhove, director al programului de combatere a COVID-19 din cadrul OMS, în cadrul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri pe reţelele sociale.
Oficialul OMS a dezvăluit că această constatare este importantă datorită creșterii semnificative a subvariantei BA.2 din anumite țări, putând reprezenta un real motiv de îngrijorare: „Este cu adevărat importantă, deoarece în multe ţări a existat o circulaţie substanţială atât a BA.1, cât şi a BA.2″, a afirmat oficialul.
Maria Van Kerkhove a făcut aceste dezvăluiri după ce un comitet consultativ de experţi a prezentat concluziiile la care au ajuns în urma unui studiu în care s-au analizat efectele infecției cu BA.2 asupra pacienților.
Din fericire, aceste concluzii liniștesc cetățenii care se speriau de posibilele forme agresive ale subvariantei BA.2. Aceste informații care au speriat populația ar fi fost transmise în urma unui studiu efectuat pe hamsteri, din care ar fi rezultat că această subvariantă este mai agresivă față de BA.1. Oficialul OMS le-a transmis tuturor țărilor să nu renunțe la dispozitivele de secvențiere în același timp cu relaxarea restricțiilor.