OMS a făcut anunțul despre Omicron. Cât de periculoasă este noua tulpină, de fapt

de: Ana Chivu
04 01. 2022

Organizația Mondială a Sănătății vine cu detalii despre noua tulpină a COVID-19. Cât de periculoasă este? Ce arată dovezile? Iată ce trebuie să știe toți oamenii despre Omicron! „Sunt din ce în ce mai multe studii care arată asta.”

OMS, anunț despre Omicron: cât de periculoasă e tulpina?

Organizația Mondială a Sănătății a anunțat în cursul zilei de marți faptul că apar din ce în ce mai multe dovezi care atestă că Omicron provoacă simptome mai ușoare. Concret, tulpina nouă COVID-19 afectează căile respiratorii superioare și este o variantă mai ușoară decât celelalte. Un specialist a subliniat că aceasta ar putea fi o veste bună.

„Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că Omicron infectează partea superioară a corpului, spre deosebire de alte variante care ar putea provoca pneumonie severă. Este necesar să garantăm accesul la vaccin al acelor ţări suprapopulate cu venituri medii/mici.

Se produc la persoane nevaccinate, prin urmare abordarea acestui subiect devine o necesitate categorică pentru a frâna această boală”, a declarat managerul pentru monitorizarea COVID-19 din cadrul OMS, Abdi Mahamud.

O amenințare pentru țările cu puțini cetățeni vaccinați

Cu toate astea, el a adăugat și faptul că se transmite mai ușor, lucru care înseamnă că noua variantă COVID-19 va deveni dominantă în viitorul foarte apropiat în nenumărate locuri. Acest lucru reprezintă o reală amenințare în țările în care o mare parte din cetățeni nu sunt vaccinați împotriva virusului chinez.

Declarațiile sale în privința riscului redus de formă severă sunt în concordanță cu alte date, arată un studiu realizat în Africa deSSud. Muhamud a atras atenția că Africa de Sud reprezintă un caz particular pentru că are o populație tânără. El a declarat că este prea devreme să se pronunțe în privința unui vaccin specific pentru Omicron.

„Este prea devreme pentru a putea spune dacă valul Omicron va fi mai grav sau mai puţin grav decât Delta”, a subliniat Smallwood, ”chiar dacă datele preliminare referitoare la populaţiile afectate în primul rând în Europa (Anglia, Scoţia, Danemarca) arată că Omicron ar putea cauza un risc mai redus de spitalizare în comparaţie cu Delta.

Nu am văzut încă impactul pe care Omicron îl are asupra grupurilor cele mai vulnerabile: persoane vârstnice care nu au finalizat încă schema completă de vaccinare”, a declarat pentru AFP Catherine Smallwood, unul dintre principalii responsabili din cadrul OMS Europa.