Italia, se știe, a fost unul din statele europene lovit dur de pandemia generată de COVID-19. Dar, recentele documente date publicității ar putea genera un scandal, deja presupus, la nivel mondial. Documentele relevă implicarea guvernului italian și a OMS într-o dezinformare cu privire la numărul real de cazuri din Italia.
Într-un raport dat publicității se vorbește despre prima fază a răspunsului Italiei la virusul COVID-19, care s-a transformat în temuta boală cunoscută sub numele de COVID-19, ducând la bilanțuri fără precedent ale morților în întreaga lume. Documentul, spun creatorii, scoate în evidență faptul că OMS a raportat primul răspunsal Italiei la Covid-19 într-un mod haotic. Chiar se merge până acolo, încât se speculează ideea unei dezinformări masive, puse la cale de Italia și OMS. Documentul îl găsiți aici.
Documentul a fost scris în mijlocul fazei inițiale a pandemiei într-un climat de schimbare constantă și zilnică, în timp ce Italia a răspuns acestei provocări fără precedent. Raportul se dorea a fi o primă relatare a experienței imediate a Italiei cu COVID-19. În același timp tratează diferite aspecte ale răspunsului la pandemie, având în vedere că Italia a fost prima țară care a experimentat o transmisie comunitară pe scară largă în Europa.
Răspunsul Italiei la pandemia Covid-19 a fost „improvizat” și „haotic”, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății. După momentul publicării, documentul a fost scos de pe site, la doar câteva ore după publicarea lui în mai. Evaluarea era intitulată „O provocare fără precedent, primul răspuns al Italiei la Covid-19”.
Lucrarea a fost finalizată de un grup de oameni de știință pan-europeni ai OMS conduși de Francesco Zambon din Veneția. A fost publicat pe site-ul web al OMS pe 13 mai, dar a fost eliminat a doua zi. La momentul respectiv, OMS nu a emis nicio declarație publică care să indice că a retras raportul sau să explice de ce. Ulterior, OMS a răspuns cererii celor de la Financial Times, cei care au publicat documentul controversat, declarând:
”Documentul a fost eliminat de Biroul European al OMS, deoarece conținea erori de fapt în unele date și statistici.
În timp ce era offline, s-a luat o decizie de a folosi un nou mecanism creat în primele luni ale pandemiei, menit să ajute statele membre să efectueze revizuiri intra-acțiune și să evalueze răspunsurile lor la Covid-19. Prin urmare, documentul nu a fost republicat.”, a spus OMS.
Cu toate astea, în scrisoarea scrisă către Financial Times, Organizația Mondială a Sănătății a refuzat să ofere detalii specifice despre erorile găsite. Conform documentului controversat, abordarea descentralizată a Italiei cu privire la politica de sănătate publică, precum și întârzierile în testarea și depistarea potențialelor infecții cu Covid-19, au contribuit la agravarea rezultatului primei faze a pandemiei.
Francesco Zambon, principalul creator al raportului eliminat de OMS, a declarat ulterior, tot la presiunile celor de la Financial Times, că nu ar fi știut de existența unor inexactități în raport. Continuarea celor afirmate de Zambon, duc cu gândul de fapt, la așa-zisa conspirație dintre OMS și guvernul italian:
”Înainte de a publica pe internet orice document, există mai multe niveluri de aprobări a OMS. Mai există runde de comentarii care asigură soliditatea tehnică și consistența corporativă.”, a declarat Zambon celor de la Financial Times.
Cele afirmate de Zambon au fost confirmate de trei oficiali ai OMS, care au cerut să nu fie identificați. Aceștia au spus că raportul a fost aprobat oficial de instituție înainte de publicare. Aprobarea s-ar fi făcut în cadrul unei reuniuni la Geneva din 11 mai, condusă de Sylvie Briand, directorul instituției.
Procurorii din Bergamo, epicentrul izbucnirii Covid-19 din Italia în timpul primului val, investighează deja dacă greșelile atât la nivel local, cât și la nivel național au contribuit la impactul catastrofal al pandemiei în zonă. Printre cei anchetați apare și numele lui Ranieri Guerra.
Acesta, în calitate de ofițer medical șef al ministerului italian al sănătății din 2014 până în 2017 a fost responsabil pentru plan, și este acum unul dintre cei 14 asistenți-director generali ai OMS. În prezent, este membru al grupului de lucru științific al guvernului italian pentru Covid-19.
Guerra a refuzat să comenteze informațiile, pasând întrebările jurnaliștilor de la Financial Times către OMS. Guerra a fost intervievat de procurori la Bergamo luna trecută, dar alți oficiali ai OMS, inclusiv autorii raportului, nu s-au conformat încă ordinelor judecătorești de a se prezenta la audieri.
”Autoritățile naționale au informat recent OMS despre ordinele judecătorești emise de biroul procurorului din Bergamo. Am solicitat în mod oficial informații suplimentare ”, a declarat OMS către Financial Times.
Ranieri Guerra a vorbit cu procurorii „în calitate personală” înainte de primirea ordinelor oficiale ale instanței, a spus OMS. „Pentru a-și păstra obiectivitatea și independența, OMS nu se implică în mod normal în probleme juridice la nivel național”, au mai spus cei de la Organizației Mondiale a Sănătății.
Dacă se adeverește faptul că OMS știa de inexactitățile de care vorbea Zambon, dar au publicat raportul, am putea spune că este o vorba despre dezinformare și eludare a realității. Conform normelor euopene, aceste acte ar putea fi pedepsite conform legilor justiției europene. Rămâne să vedem cum evoluează lucrurile.