25 mart. 2022 | 15:49

Oligarhul rus care a ajuns la sapă de lemn din cauza războiului Rusia-Ucraina: „Nu știu cum o să supraviețuim”

Politică
Oligarhul rus care a ajuns la sapă de lemn din cauza războiului Rusia-Ucraina: „Nu știu cum o să supraviețuim”
„Afacerea noastră este complet distrusă. Tot ceea ce am construit timp de 30 de ani este acum complet distrus.”

Petr Aven este unul din miliardari rus menționat în sancțiunile UE ca fiind „unul dintre cei mai apropiați oligarhi ai lui Vladimir Putin”. Forțat de împrejurări, a demisionat marți  funcția de administrator al Academiei Regale. Oligarhul a returnat, de asemenea, o donație făcută de acesta pentru o expoziție Francis Bacon. Fostul academician, politician și om de afaceri rus are o avere estimată la 4,5 miliarde de lire sterline. Acum spune că nu știe dacă poate plăti chiar și cele mai elementare facturi.

Petr Aven, de la miliardar la om simplu, peste noapte

Petr Aven a fost șeful celei mai mari bănci comerciale din Rusia și membru al elitei de afaceri din Rusia. Recent oligarhul a fost fotografiat la Kremlin ascultându-l pe Putin discutând despre cum să facă față sancțiunilor occidentale. În Marea Britanie, unde a locuit, Aven este un colecționar de artă avid și donator al instituțiilor culturale britanice, inclusiv Tate și Royal Academy. Președintele de onoare al Royal Academy Trust, în care Petr Aven a făcut parte, este prințul de Wales.

El și partenerul său de afaceri, omul de afaceri cu sediul la Londra Mikhail Fridman, au răspuns sancțiunilor UE descriindu-le ca fiind „false și nefondate”. Aven a contestat modul în care a fost descris în notificarea privind sancțiunile UE.

Miliardarul a respins afirmațiile potrivit cărora ar fi beneficiat de legături guvernamentale. Petr Aven și Mikhail Fridman ar fi fost cosniderați „emisari neoficiali ai guvernului rus”. Întrebat despre poziția lui Aven la Royal Academy, un purtător de cuvânt a spus „Petr Aven a renunțat la funcția de administrator al Royal Academy Trust cu efect imediat, iar Royal Academy a returnat donația sa către Francis Bacon: Man and Beast”. Viața lui s-a schimbat peste noapte, spune miliardarul rus.

„Afacerea noastră este complet distrusă. Tot ceea ce am construit timp de 30 de ani este acum complet distrus. Și trebuie să începem cumva o nouă viață Voi avea voie să am un om de serviciu, sau un șofer?

Eu nu conduc o mașină … … poate va conduce fiica mea vitregă. Nu înțelegem cum să supraviețuim”, spune Petr Aven pentru Financial Times.

Riscă un ordin de expulzare în mai puțin de 20 de zile

Miliardarul rus, Petr Aven, în vârstă de 67 de ani riscă un ordin de expulzare în mai puțin de 20 de zile. Dar, așa cum declară, dorește să rămână în Regatul Unit împreună cu soția sa și copilul de opt ani. În cazul în care pleacă, el crede că nu se va putea întoarce ușor sau rapid. „Dacă plec, nu mă voi mai putea întoarce niciodată”, spune el.

Aven, împreună cu partenerul său de afaceri Mikhail Fridman, a construit un conglomerat bancar, de servicii financiare și de investiții în Rusia haotică a anilor 1990, centrat în jurul grupului lor Alfa Group.

O mare parte din averea lui Aven și a partenerilor săi de afaceri a provenit din investițiile în petrol din anii ’90, pe care le-au forjat într-un joint venture cu BP în 2003.

După o bătălie corporatistă dureroasă cu partenerul lor, în 2013 au cedat participația lor TNK-BP către Rosneft, grupul de petrol și gaze condus de Igor Sechin, un aliat apropiat al lui Putin.

Veniturile de aproape 14 miliarde de dolari au fost reinvestite prin intermediul LetterOne, grupul de investiții cu sediul la Londra, care este deținut în coproprietate de alți parteneri sub sancțiunile Fridman și German Khan.

„Este absolut nepotrivit ca o instituție de artă să se asocieze cu un oligarh rus”

După anunțarea sancțiunilor împotriva apropiaților lui Putin, Petr Aven a devenit ținta mai multor critici dure. Multe dintre ele au venit chiar din spațiul cultural londonez. Masha Batsii, o artistă ucraineană stabilită la Londra, a declarat despre rolul lui Aven la RA:

„Este absolut nepotrivit ca o instituție de artă să se asocieze cu un oligarh rus. Indiferent de trecutul său. Nu există artă în fața morții și a suferinței umane.

Cred cu tărie că trebuie să ne unim toate forțele și resursele pentru a ținti autocrația lui Putin și pentru a o slăbi. Oligarhii sunt o parte importantă a forței lui Putin.”

Petr Aven este hotărât să conteste sancțiunile împotriva sa, despre care susține că sunt nefondate. El s-a străduit să găsească un avocat britanic pentru a solicita deblocarea unor fonduri înghețate suficiente pentru a plăti consultanță juridică cu privire la modul de contestare a ordinului împotriva sa, mai spune respectabila publicație Financial Times.

Citește și: Decizia radicală luată de miliardarii din Ucraina. E panică totală, ce au făcut

Petr Aven printre oligarhii ruși cheie în epoca Elțîn

Participația sa la LetterOne a fost înghețată, accesul la birou și la oameni a fost tăiat, iar dividendele au fost redirecționate către eforturile de ajutorare a Ucrainei.

„Din punct de vedere legal, nu ne putem atinge de afacere. Le este teamă chiar și să mă întâlnească personal. Ne este foarte frică de autorități”, spune miliardarul.

Deși avea să facă avere în anii ’90, Petr Aven spune că este cel mai mândru de faptul că a fost ministru pentru relații economice externe la începutul acelui deceniu, după ce Yegor Gaidar, care a devenit primul prim-ministru interimar al lui Boris Elțîn, i-a cerut să ajute la restructurarea economiei post-sovietice. El a devenit unul dintre oligarhii ruși cheie în epoca Elțîn, ajutând la finanțarea realegerii sale în 1996.

Aven subliniază compasiunea sa pentru situația dificilă a ucrainenilor de la începutul luptelor. El respinge afirmația potrivit căreia ar fi un apropiat al Kremlinului lui Putin, argumentând că pentru a face afaceri în Rusia este nevoie de un contact cu președintele și că atunci când biroul său sună atunci nu prea ai de ales decât să răspunzi.

„Este foarte ciudat, să fii sancționat doar pentru că te întâlnești cu președintele. Noi încercăm să fim absolut în afara politicii.

Cu Putin am prezentat Alfa Group, nu m-am prezentat deloc pe mine însumi.”, mai spune Petr Aven.

Aven, acum a renunțat la funcția de administrator al Academiei Regale și de membru al Consiliului Internațional al Tate Gallery și al Cercului de donatori al Colecției Europene.

Parteneri
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Decizie fără precedent a BEC. Un candidat la președinție trebuie să șteargă toate materialele de promovare online
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
EVZ.ro
Adriana Bahmuțeanu, primele declarații după ce băieții ei au fost luați de Protecția Copilului. Fosta soție a lui Silviu Prigoană nu și-a văzut nici acum fiii
Spynews
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat și ai centrală
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Putin se RĂZBUNĂ! RACHETA rușilor care a SPERIAT țările NATO
Mediaflux
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro