Oligarhii ruși din România pe care Vladimir Putin îi protejează. Controlează giganții Gazprom sau Lukoil

de: Ștefan R. Apostol
02 03. 2022

Încă din primii ani după accederea lui Putin în primul eșalon politic de la Kremlin, au existat informații despre un număr important de oameni de afaceri ruși, și foști politicieni de marcă, care s-au îmbogățit peste noapte. Aceleași informații, publicate ulterior și de Trezoreria Statelor Unite, arătau că majoritatea erau apropiați ai noului lider de la Kremlin, Vladimir Putin, și parte dintre ei implicați direct, sau indirect și în afaceri de miliarde de euro și în România. Multe dintre aceste afaceri se bazau pe contracte făcute cu instituții ale statului român, pe diferite segmente, și nu puține au fost cazurile în care companiile rusești au fost acuzate de spălări de miliarde de euro de către procurorii români.

Lista oligarhilor ruși dezvăluită de Trezoreria Statelor Unite ale Americii

În 2018, în urma unui demers fără precedent, Trezoreria Statelor Unite ale Americii publica așa-numita „Listă a lui Putin”. Lista cuprinde numele a 210 ruși proeminenți, mulți dintre ei având legături strânse cu Kremlinul, publicate de Departamentul Trezoreriei SUA.

Lista, pe care administrația americană a fost obligată prin lege să o facă publică, include 114 personalități politice de rang înalt și 96 de oligarhi, toți ajunși în prim-plan în timpul președintelui rus Vladimir Putin.

Administrația a fost obligată să numească companiile și persoanele și să analizeze dacă să le sancționeze sau nu, în conformitate cu legislația menită să pedepsească Rusia pentru interferența sa în alegerile americane din 2016, precum și pentru încălcările drepturilor omului, anexarea Crimeei și operațiunile militare în curs de desfășurare în estul Ucrainei.

Lista, care include membri de rang înalt ai cabinetului lui Putin și proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, se citește ca și cum SUA ar fi „rescris pur și simplu cartea de telefon a Kremlinului”, a declarat senatorul rus Konstantin Kosachev, pentru CNN.

Miliardarii ruși cu afaceri directe sau indirecte și în România

Pe celebra „Listă a lui Putin” apar nume grele din mai toate domeniile economice, cu averi considerabile.

Pe locul doi, în lista oligarhilor se află fostul patron al clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, care a avut legături indirecte cu afaceri în România, prin intermediul unei companii subsidiare, Cemtrade SA, care cumpăra la un moment dat uzina ALOR.

Pionul principal în aceste afaceri din România era fostul ministru al energie din Republica Moldova, Constantin Iavorski, care la începutul anilor 90 a avut mai multe afaceri cu statul român prin intermediul unei alte companii, Unicom.

Prin intermediul acesteia, omul de încredere al lui Abramovici a reușit să pună monopol pe piața românească de importuri de carburanți, devenind unul din principalii furnizori de materii prime pentru două companii românești, Termoelectrica și CONEL.

Același Constantin Iavorski aducea în România celebra companie rusească Gazprom. Intrarea pe piața românească avea loc în 2013, când Iavorski vindea Marine Bunker Balkan unei subsidiare a companiei rusești, Gazpromneft Marine Bunker.

Citește și: Cei mai bogați ruși, mesaj de ultimă oră pentru Vladimir Putin, în plin război cu Ucraina

Afaceri cu oțel românesc cu patroni ruși

Un alt nume legat de România este cel al lui Oleg Deripaska, care a atras atenția din cauza asocierii sale cu fostul președinte de campanie al lui Trump, și  văzut ca un loialist al Kremlinului, Paul Manafort

Deripaska și-a făcut averea din aluminiu și alte mărfuri, dar și ca partener direct în cadrul companiei care cumpăra uzina Alor.

Afaceristul este acționar majoritar și la compania Strabag, companie ce a făcut de-a lungul anilor afaceri cu statul român.

Kaspersky și alte companii rusești în România

Pe listă se află și alți ruși bogați care și-au făcut averile în anii de boom și criză din anii 1990, printre care Petr Aven și Mihail Fridman, cofondatorii Alfa Bank.

Alfa-Bank Rusia nu are nicio legătură cu Alpha Bank, din România, după cum transmit și reprezentanții băncii românești:

„Alpha Bank România precizează că nu are nicio legătură şi niciun fel de relaţie cu Alfa-Bank Rusia şi nici cu vreun alt grup financiar-bancar prezent în Rusia, Belarus sau Ucraina. Alpha Bank România este membră a Alpha Bank Group, unul dintre cele mai mari grupuri bancare şi financiare din Grecia, ale cărui activităţi internaţionale se extind, pe lângă România, şi în Regatul Unit, Luxemburg şi Cipru.

Alpha Bank România este o instituţie financiară aflată printre primele 10 bănci din ţară, cu operaţiuni de banca universală. Banca sistemică, cu o prezență naţională de peste 27 de ani, Alpha Bank România oferă o gamă largă de servicii şi produse moderne atât pentru persoane fizice, cât şi pentru IMM-uri şi segmentul corporativ. Este doar o coincidență de nume.”, spun reprezentanții băncii din România.

Alte nume de milionari ruși, cu afaceri și în România, sunt frații Alexey și Dmitri Ananyev.

Cei doi, prin intermediul fondului New Frontier Holding GMBH din Austria, cumpărau în 2007 compania de sisteme integrate IT, Romsys, care era strâns legată de o altă companie rusească, dezvoltatoare de soluții de antivirus, Kaspersky, companie deținută de un alt apropiat al lui Putin, Yevgeny Kaspersky.

Alte afaceri din România sunt și cele deținute de magnatul Dmitri Aleksandrovich Pumpianski, proprietar a celei mai mari companii producătoare de țevi de oțel, TMK.

Prin intermediul companiei, Dmitri Aleksandrovich Pumpianski a reușit să cumpere cu un euro Combinatul Siderurgic de la Reșița, dar și Artrom Slatina, iar toată producția din aceste două uzine merge direct către export, în proporție de 80%.

LukOil, compania rusească cu cea mai mare pondere

Deja majoritatea românilor au auzit de LukOil, dar puțini știu că în spatele acesteia stă un alt apropiat al liderului de la Kremlin, și anume Vagit Alekperov, aflat la cârma companiei de mai bine de 30 de ani.

În 1998, rafinăria Petrotel, aflată atunci în proprietatea Fondului Proprietății de Stat, trecea în portofoliul LukOil, după ce era cumpărat pachetul majoritar în valoare de 16 milioane de dolari.

Deși afacerile păreau a fi legale, în 2014 procurorii au adus acuzații dure de spălare de bani pentru 6 din companiile aflate în subordinea LukOil România, paguba ridicându-se la peste 200 de milioane de euro.

Alte acuzații, de data asta paguba fiind undeva la 2 miliarde de euro, erau aduse în 2015, dar, ca și în cazul din 2014, și cel din 2015 a rămas fără o rezolvare.

Lista poate continua, având în vedere numărul real al oligarhilor ruși, despre care se știe, mai mult sau mai puțin, sigur, că au afaceri importante, susținute și de politicieni români, pe teritoriul țării noastre.