Tot mapamondul este cu ochii pe Ucraina. Imaginile cu regiunile bombardate de ruși, oamenii care fug din calea rachetelor sau se strâng în brațe, în semn de rămas bun, au înduioșat o lume întreagă. Mai mulți șefi de stat condamnă invazia Ucrainei de către Rusia, în timp ce anunță sancțiuni dure pentru liderii de la Moscova, în frunte cu Putin.
Serviciile de informații americane și britanice au declarat că armata rusă nu se aștepta ca soldații ucraineni să reziste atât de mult în fața adversarilor. Se pare că planurile lui Vladimir Putin nu au fost calculate cum trebuie, iar acum militarii săi încep să rămână fără muniție, mâncare și energie. Pentru a liniști puțin apele, liderul de la Kremlin i-a convocat pe miliardarii ruși, cărora le-ar fi explicat de ce acționează așa cu Ucraina. „A fost o decizie forţată, pur şi simplu nu ne-au lăsat altă ieşire”, le-ar fi spus președintele rus oligarhilor.
Ceea ce face Vladimir Putin în Ucraina a șocat pe toată lumea. În fața unor asemenea orori nu prea ai justificare. De altfel, în sala de ședință a liderului de la Moscova, doar el a vorbit, iar miliardarii au ascultat, vizibil îngrijorați de sadismul conducătorului lor. Deși, oficial, Rusia declară că nu se teme de sancțiuni, deoarece se bazează pe exporturile sale de gaze şi petrol, precum şi pe Fondul Naţional de Rezervă de 640 de miliarde de dolari, joi, după primele reacții europene şi americane,Vladimir Putin s-a grăbit să cheme oligarhii la întâlnire, pentru a-i linişti. Țara lor va reuşi şi statul va fi alături de antreprenori.
În sala mare Ekaterininsky, cei mai bogați ruși au apărut precum şcolarii. S-au prezentat directorii intreprinderilor publice, de la Gazprom la Rosneft, dar și supravieţuitorii erei Elţîn, cei care şi-au creat imperiile în timpul a ceea ce a fost numit „cel mai mare jaf al secolului al XX-lea”: Potanin, Aven, Kerimov, Mordashov, Alekperov, precum și mulți alții.
Cei prezenţi la întâlnirea convocată de Putin păreau serios îngrijoraţi de evenimentele din Ucraina. Potrivit calculelor făcute de Forbes, cele mai mari companii de mărfuri au pierdut 38 de miliarde de dolari într-o singură zi, în ciuda preţurilor ridicate ale petrolului şi gazelor.
Președintele rus nu se aştepta la probleme de la „ai lui”: Alexei Miller, adjunctul lui Vladimir Putin la Sankt Petersburg şi simplu funcţionar guvernamental, promovat ulterior în funcţia de viceministru şi apoi catapultat la cârma Gazprom, sau Igor Sechin, de asemenea coleg al Municipiului Sankt Petersburg, care a ajuns cu liderul rus în administraţia sa la Moscova şi apoi s-a plasat la cârma companiei Rosneft. Ori Vladimir Kiriyenko, fiul lui Serghei, şef adjunct al administraţiei lui Putin.
Liderul de la Moscova a fost nevoit să vină cu nişte explicaţii, ca răspuns la sancțiunile anunțate de foștii parteneri ai Rusiei.
„A fost o decizie obligatorie, pur şi simplu nu ne-au dat altă cale de ieşire… O spun din nou, o măsură obligatorie…Era imposibil să răspundem în alt mod. Toate încercările noastre au dus la zero, zero!”, a motivat Vladimir Putin.
Nimeni nu a avut curaj să vorbească. Singurul care a luat cuvântul a fost Aleksandr Shokhin, dar pe lângă subiect. Acesta a vorbit despre criptomonede, doar pentru că rolul său de preşedinte al Confindustria o impunea. Trebuie menționat că, în Rusia lui Putin, ordinele președintelui nu sunt discutate.